fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KUDA IDE LJEVICA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Pred nama je još jedna godina koju će pojesti političke partije isključivo se brinući za vlastite pozicije, umjesto za posao koji masno naplaćuju

Nakon još jednog kafanskog druženja političkih lidera u BiH neće nastupiti kriza vlasti, jer je vlast u krizi od formiranja 2014. pa joj to dođe kao “agregatno” stanje. Lider SBB-a Fahrudin Radončić dao je u amanet Draganu Čoviću da u roku od mjesec pronađe nove partnere jer je, kaže, njegova stranka “potpuno odgovorno” prihvatila ponudu Bakira Izetbegovića da izađu iz vlasti. Najavljene su ostavke ministara ove stranke u Vijeću ministara i Vladi FBiH, a tako je i zvanično vladajuća koalicija u FBiH i na državnom nivou popucala po svim šavovima, mada to suštinski bar za sada ništa ne mijenja. Vlada FBiH i Vijeće ministara svakako već funkcionišu kao da su u tehničkom mandatu. Izlaskom SBB-a u izvršnoj vlasti ostaje dovoljno ruku za donošenje odluka, dok u parlamentima već odavno nema većine.

Pred nama je, dakle, još jedna godina koju će pojesti političke partije brinući se za vlastite pozicije, umjesto za posao koji masno naplate preko leđa građana. Iako mnogi trenutno stanje smatraju najgorim, iskustvo nam govori da u BiH uvijek može gore. Svakako najveću odgovornost za beznađe u kojem se godinama koprcamo snose vladajuće stranke, posebno vječni partneri SDA i HDZ. Međutim, to ne amnestira ni opoziciju koja nije našla put za “povratak iz prošlosti”.

Opozicija u parlamentima je potrčala objasniti kako im na pamet ne pada preuzeti odgovornost u posljednjoj godini mandata.

– Mislim da SDA treba dovršiti ovaj mandat do kraja i da niko ne treba da im pruži alibi i pokrije njihov nerad i izostanak rezultata. Jer sve ovo do sada što smo imali, sve ove frizirane brojke, sve poruke da je nama dobro, ali da mi to ne osjetimo, svi ti autoputevi koji su izgrađeni, a mi ih ne vidimo, nema potrebe da neko dođe i posuši za njih, istakao je Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i državni poslanik.

Ispada da ni opoziciju ne brine što je “država na aparatima” kao ni cijena koju će građani platiti u narednu godinu, jer tako rastu šanse da opozicija postane pozicija.

– Do 2018. SDP će ostati opoziciona stranka, a nakon 2018. bit ćemo stranka vlasti, poručio je Magazinović.

Bode u oči da iz opozicije uglavnom prstom upiru samo u SDA, kao što je indikativno obraćanje Fahrudina Radončića samo Draganu Čoviću. Bit će da je svima dozlogrdilo od SDA obećanja, no ispada da zbog toga zaboravljaju odgovornost Dragana Čovića, a naročito Milorada Dodika. No, zanimljiva je teza o postizbornoj koaliciji u FBiH koju bi činili HDZ-SDP-DF i SBB. Niko se još nije javno izjasnio ko je poželjan partner iz RS-a – Dodik ili Savez za promjene? Jedan od najidealnijih scenarija je postizanje prešutnog, ili još bolje formalnog dogovora oko nove platforme, po mogućnosti prije izbora. Pa ako to znači i konačan javni obračun sa SDA – da se zna.

Slažem se s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem da ovu zemlju i sve njene građane iz živog blata može izvući jedino lijevo građanska opcija, a da o tome kome će dati svoje povjerenje trebaju odlučiti sami građani. No, za puno povjerenje se mora ponuditi puno više od kozmetičkih promjena poput one sa prijemom u članstvo SDP-a bivšeg ambasadora u Bruxellesu Draška Aćimovića. Mnogo bi učinkovitije bilo da se SDP već sad izjasni o vlastitim stavovima u borbi protiv korupcije, naročito one kojom su se zakitili dok su bili na vlasti, a bogami struktura se osim “profesorovog” sklanjanja u stranu i nije odveć promijenila.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 172


NAPOMENA:


Datum objave članka: 22/11/2017


Vrijeme objave članka: 17:50


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!