fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

LJEVICA BEZ PAMETI NIJE LJEVICA – TO JE TEK TITULARNA DINSTIKCIJA OD DESNICE.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Zanimljivo je ono što se dogadja u SDP Krajine. Samo naivni mogu biti zabrinuti, samo naivni mogu očekivati sretan kraj. A toga nema, niti je sreća na bilo kojem kraju moguća. Doduše, kraj je evidentan, ishod logičan, jer SDP Krajine je u krizi jer ne zna tko je?

Krajiški SDP neće pronaći put u relevantnost ne zato što ima Hajrudina Havića i Fatku Kulenović, nego zato što ima samo Hajrudina Havića i Fatku Kulenović. Krah SDP Krajine, sva bulumenta irelevantnih imena i njihovih uloga u moralnoj i materijalnoj prostituciji, svaka nedočekana pozicija, to je ono što ostaje kao isključiva autentična ostavština za budućnost.

Pa kad se danas tuku ovi očajnici u SDP Krajine, dokazujući da nema života poslije smrti, rade to zato što iza sebe nemaju nikoga tko bi im rekao šta je, osim svakog prvog u mjesecu smisao njihove socijaldemokratije. Oni se upravo transformiraju u političku anegdotu, nakon prelaska zastupnika Anela Šahinovića iz Laburističke stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića u Klub SDP-a. Ovaj potez omogućio je konstituisanje Kluba Hrvata u Skupštini USK-a. Šahinović je izabran za predsjednika Kluba Hrvata i automatski ušao u kolegij kantonalne skupštine.

S obzirom da postoji pisani dokument Anela Šahinovića nakon napuštanja Laburističke stranke, u kome je decidno navedeno da se ne odriče ideja Laburističke stranke (PRILOG DOKUMENT) , opravdano se postavlja pitanje da li je on prešavši u SDP Krajine u ovu partiju unio i laburističke ideje? Da li Hajro i Fatka možda imaju viziju da u budućnosti poklope i lijeve i liberalne birače?

Da iskreni budemo, zanimljiva je ideja o toj lijevo-liberalnoj publici. Lukavo su to smislili Hajro i Fatka. Problem je u tome, što takva publika ne postoji, i što je to nemoguće uopće zamisliti. Nikada nije ni postojala. Postoji lijeva publika – to su socijalisti i socijaldemokrati, i postoji liberalna publika. Prema tome, ne može nitko u isto vrijeme biti za posebnu zaštitu odredjenih društvenih grupa i ravnopravnost svih gradjana. To su dakle sasvim suprostavljene vrijednosti. Možeš biti ili lijevo ili liberal, ali ne možeš biti u isto vrijeme i ljevičar i liberal.

SDP Krajine nema veze sa liberalizmom, a farsa sa Anelom Šahinovićem je pokušaj ove partije, koja je zapravo puna elitnih socijalista i klijentelističkih članova, da se namakne većina u Skupštini USK-a. Jer Hajru i Fatki ide dobro samo dok je SDP na vlasti, što znači da su oni, kao i većina članova ušli u partiju zbog nekog vlastitog interesa.

Nažalost, u ovoj partiji neće se ništa riješiti dok se ne promjeni način političkog razmišljanaj, odnosno nema demokratizacije partije dok se ne razbiju zatvoreni Hajrovi i Fatkini krugovi podobnih i omogući unutarpartijska pokretljivost. Samo na taj način može se animirati uloga članstva, koje je do sada služilo isključivo unutarpartijskom izbornom inžinjenringu i zadržavanju na pozicijama moći(ali ne i snagom političkog autoriteta). Dakle, put je poznat i uvijek je najteže napraviti prvi korak, ali nitko to neće učiniti umjesto SDP-ovaca.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 24/07/2020


Vrijeme objave članka: 12:46


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!