fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

MALA JE OVO KOLUMNA KOLIKI SU NEUSPJESI ROŠIĆEVE VLADE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Rošić će ponajprije biti zapamćen kao neuspješan eksperiment koji je posljedica stvaranja antipolitičke atmosfere koja je za Krajinu mnogo štetnija i opasnija od antipoduzetničke klime.

Premijer Husein Rošić održava posljednje sjednice vlade prije početka predizborne kampanje (nadajmo se i jedne od posljednjih u svojoj političkoj karijeri uopće). U gotovo svakom javnom istupanju Rošić se hvali nekakvim nizom uspjeha da čovjeku doista nije jasno zašto mu je 16 kantonalnih zastupnika izglasalo povjerenje. Jeste da su političke okolnosti 2016. godine bile napete, da je nepovjerenje unutar krajiške SDA (bizarni savez između krajiške SDA, SBB-a, DF-a i Laburista) bilo golemo, da se samo gledalo ko će koga gurnuti preko palube, ali eksperimentirati sa manjinskom vladom, koja nakon dvije godine ima takve rezultate i takvog premijera, bilo je neozbiljno i neodgovorno.

Mala je ovo rubrika koliki su neuspjesi Rošićeve vlade: vlada Huseina Rošića prošla je trnovite dvije godine dana pod izuzetno velikim medijskim pritiskom, no mora se priznati da je od vidljivih rezultata njenog rada, najvidljivije bilo to da nije uspjela nametnuti pozitivne ekonomske razvojne teme, već se gubila u internim sukobima. Osim ovoga, vlada Huseina Rošića će ostati upamćena kao vlada sa najvećim brojem rekonstrukcija i promjenjenih ministara. Ono, po čemu će ipak Rošićeva vlada ostati prepoznatljiva jeste činjenica da je imenovana podrškom dva poslanika Laburističke stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Rošić je trenutačno premijer Kantona, kao premijera bilo koje i bilo kakve vlade trebalo bi ga se smatrati osobom na visokom i važnom političkom položaju, što doista nije lahko jer ga je doista teško doživljavati kao političara. Što se, pak, njegove profesionalne prošlosti tiče, tu su stvari mnogo čišće i jednostavnije, njegova je profesionalna biografija poznata, ali se zna, s obzirom da se nalazi na federalnoj listi, da on svoju karijeru koju je gradio do trenutka kada je postao premijer ne smatra zatvorenom knjigom.

Premda je, obnašajući dužnost premijera, Rošić uspio da odbrani doktorat i postane ekspert za vibracije i oscilacije, potpuno je jasno da on nema namjeru vraćati svojoj uspješnoj profesorskoj karijeri, već ostati u politici kao kao federalni zastupnik. Nejasno je i kakav će biti njegov status onoga trenutka kada novom premijeru preda dužnost, s obzirom da će teško proći na federalnoj listi. Naime, Rošić do sada nije rekao politici »alahimenat«, iako, koliko je poznato, politici nikada nije rekao ni »selam alekum«.

Rošić će ponajprije biti zapamćen kao neuspješan eksperiment krajiške SDA koji je posljedica dugogodišnjeg stvaranja antipolitičke atmosfere koja je za Krajinu mnogo štetnija i opasnija od antipoduzetničke klime. Stvaranje takve atmosfere i uvjeta da neko poput Rošića postane premijer (što je za njega bonus kakav nikad ne bi dobio u svojoj struci jer je u njegovom slučaju bonus bila cijela jedna vlada) bit će zasigurno objekt brojnih analiza, ako ni zbog čega drugoga, onda da se tako nešto više nikad ne ponovi.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 18/08/2018


Vrijeme objave članka: 15:21


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!