fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

MEDIJSKA PAŽNJA POTKAPACITIRANIM POLITIČARIMA KANTONA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Iako se u Unsko-sanskom kantonu već godinama govori o tome kako bi se političke teme trebale staviti u drugi plan jer ima toliko važnih problema koje bi kantonalni političari trebali rješavati, evo nas opet u istim pričama. 

Na izmaku 2017. u javnosti se potežu pitanja opstanka više puta rekonstruirane vlade Huseina Rošića. I opet se postavlja pitanje, pa kako je moguće da se stalno i uvijek u Kantonu o tome raspravlja. Odgovor je vrlo jednostavan: političari kad god o nečemu nemaju pojma, potežu poliitčke teme. Jer, eto, sjede u Skupštini USK-a pa se od njih očekuje i da nešto govore. Teško se pripremiti za dnevni red, proučiti zakone i prijedloge zakona, predložiti amandmane. To zahtijeva rad, pripremu, intelektualni napor. A potegnuti politička pitanja? Pa to može bilo ko, bilo kada.

Očekivano bi bilo (u politički civiliziranom i razvijenom svijetu) da se kantonalni zastupnik pripremi za rasprave koje su na dnevnom redu Skupštine. A ako je već to propustio napraviti, pokrit će se ušima, šutjeti i nadati se da niko neće primjetiti da on sjedi, prima plaću, a da pojma nema o čemu se govori. Ali ne, u Skupštini Kantona se takvo što ne može dogoditi. On ustaje, javlja se za repliku, javno priznaje da nema pojma o temi i time se još i ponosi.

No, nije samo problem u kantonalnim političarima koji nedorasli svojim funkcijama potežu politiku, već je problem i u široj javnosti koja se tako spremno hvata na bačene udice. Tako ovih dana dominiraju različite teme kojima je zajednički nazivnik “spašavanje” vlade Huseina Rošića,  a pri tome usvajanje rebalansa Budžeta za 2017. godinu i Budžeta za 2018. godinu postaje sporedna tema, dogovori sindikata doktora medicine i stomatologa i Vlade padaju u drugi plan, a o problemu masovnog odlaska mladih gotovo da niko nije ništa čuo.

Unutarstranački problemi SDA Kantona bili su top tema proteklih dana i izazvali lavinu reakcija političara iz Kantona. Jer oni i čekaju plodno tlo na koje će uletjeti pokazujući svoju političku dosljednost, odlučnost, spremnost da brane interese svoje stranke, pa da se vlastitim biračima prikažu i pokažu kao dobar izbor čvrstih, snažnih osobina. Jer, ne treba zaboraviti da je predizborna kampanja već otpočela i da se kandidatske liste debelo ukivaju.

Dakle, rasprave o političkim temama bit će u Kantonu aktualne sve dok postoje nedovoljno stručni i kompetentni političari, koji su pri tome previše inertni da bi se usavršavali i pripremali za rasprave. I sve dok postoji publika koja će takve teme otvorenih ruku dočekivati.  Jer niti je unutarstranačka svadja u SDA Kantona, niti je izlazak dva poslanika SBB-a iz skupštinske većine, a niti pobuna u SDA Bužima uzrok loše ekonomske situacije u Kantonu, malih plaća i velike nezaposlenosti. A niti će rasprave o takvim temama, probleme riješiti. Samo će se malo medijske pažnje dati potkapacitiranim političarima ovih stranaka koji će reći da su, eto, bili u žiži javnosti.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 09/11/2017


Vrijeme objave članka: 14:02


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!