fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

MILORAD DODIK NAREDIO DA SE NE POšTUJU OBAVEZUJUćE ODLUKE USTAVNOG SUDA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je podnio 50. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH, prenosi Patria.

 

– Argumenti iz izbornog procesa su pokazali o političkim promjenama u BiH, naročito odlukom NSRS-a iz jula da održi referendum bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH da se ne održava referendum što je u suprotnosti i s drugom odlukom da se odgađa referendum dok Ustavni sud BiH ne da odluku – rekao je Inzko.

On je naglasio da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i da je obaveza svih da ih poštuju.

– Zato smatram da referendum predstavlja veliko kršenje Dejtonskog sporazma i rušenje vladavine prava u BiH. Politički utjecaj Hrvatske i Srbije u vezi sa referendumom treba pohvaliti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić dva puta javno nije dao podršku referendumu, a Andrej Plenković iz Hrvatske je izrazio neslaganje s održavanjem referenduma. To je korak RS-a koji govori da smatraju kako ne moraju poštovati odluke Ustavnog suda odluke s kojim se ne slažu – poručio je Inzko.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naredio da se ne poštuju obavezujuće odluke Ustavnog suda i u vezi sa vlasništvom nad vojnom imovnom, te da je odbio dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi referenduma.

– Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija u RS-u i da negiraju jurisdikciju državnih institucija i da lagano zagovaranju disoluciju iz BiH. Izjave predsjednika RS-a i čelnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se vjerovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO.. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro – smatra Inzko.

Inzko je istakao i glorifikovanje ratnih zločinaca od strane NSRS i predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilovića.

– Vidimo još jedan zastoj u RS. Time je uvrijedio žrtve i preživjele genocida i zločina. Glorificiranje zločinaca koji su osuđeni pred Međunarodnim sudom je neviđeno. To su barbari i ne pripadaju civiliziranom društvu – zaključio je Inzko.

Inzko je između ostalog govorio i o izborima u Stocu, neodržavanju izbora u Mostaru…

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 08/11/2016


Vrijeme objave članka: 00:00


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!