fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

MUĆINI KOALICIJSKI PARTNERI I OPOZICIJA SU NANJUŠILI KRV!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Sve je više indicija da je Unsko-sanski kanton nepopravljivo slučajni kanton ili kanton-slučaj, što je vrlo slično. Mućina vlada kao da naprosto ne može vladati bez korupcijskih afera. Nedavno hapšenje Mućinog savjetnika Mirsada Topčagića otvara dalekosežna pitanja. Prvo je kako destabilizirana Mućina vlada, s ovako tanašnom većinom, može učiniti bilo šta značajno za današnjost i budućnost našeg Kantona?

Već godinu i po trajanja ove vlade, nema značajnijih pomaka, osim otaljavanja posla. Skupštinska manjina koju predvode ASDA, SDP, Narod i pravda i Nezavisni blok, do sredine marta 2020. godine nije održala niti jednu sjednicu Skupštine punih 7 mjeseci, zbog nepostojanja jasne skupštinske većine. U sveopćoj psihozi straha od pandemije, kada su naivni na trenutak povjerovali da će jedina briga aktuelne kantonalne vlasti biti zaštita zdravlja gradjana Kantona, u pozadini se odvijala politička trgovina. U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa, u momentu prelaska zastupnika Anela Šahinovića iz Laburističke stranke u SDP, Mućina vlada je prebacila 50.000 km konjičkom klubu „Krajišnik“ iz Velike Kladuše, čiji je predsjednik donedavni savjetnik ratnog zločinca Fikreta Abdića, i takodjer novi član SDP-a.

I dok su gradjani Kantona bili zabrinuti, dok su se osjećali nedovoljno informisani u vezi sa pandemijom, navedena manjina je u namjeri da skupi 16 ruku, posegnula duboko u džepove poreskih obveznika Kantona, pa je više nego očito da je prelazak Anela Šahinovića iz Laburističke stranke u SDP gradjane Kantona koštao 50.000 km. Umjesto da osiguraju egzistenciju i pomognu preživljavanje onih koji pune budžet, aktuelna manjina se upustila u političku trgovinu, po onoj narodnoj „lahko je tudjim ***cem po koprivi mlatiti“. Koliko je budžetskog novca završilo na računima konjičkih klubova? Kao da su pandemijom koronavirusa bili ugroženi konji, a ne gradjani Kantona.

Značajno oslabljena nakon hapšenja Mućinog savjetnika Mirsada Topčagaća, ona će teško moći povući značajniji politički potez, s kojim bi se složili koalicijski partneri i opozicija. I jedni i drugi su sada nanjušili krv, svako na svoj način. U vladajućoj (kupljenoj) većini će se do odredjene granice ponašati odgovorno, zavisno od situacije. Naravno da oni ne žele izgubiti vlast i da će nastaviti podupirati Mućinu vladu, dok ovaj bude slušao i uvažavao njihove želje i interese, uglavnom preko budžetskog novca.

Odlazak Mućinog savjetnika Mirsada Topčagića, glavnog političkog operativca bio je neminovan, a vidjet ćemo kako će aferu osvijetliti istraga. Bez obzira što su mnogi očekivali da on ostane u zatvoru, njegov odlazak je udarac Mućinoj vladi i aktuelnoj (kupljenoj)većini da se pozicioniraju tamo gdje su oni željeli. Ekonomija Unsko-sanskog kantona je vezana uz budžet Kantona. Mućinoj vladi to ne smeta, jer ekonomija nije ta kojom se gradjanima Kantona podiže životni standard, nego je sredstvo političkog trgovanja, stranačkog uhljebljavanja i time posvemašnje stranačke i partijske kontrole nad Kantonom. Kanton je najveći igrač na tržištu, kroji i sudbinu konja i privatnih firmi. On radja korupciju.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 14/07/2020


Vrijeme objave članka: 21:02


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!