fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

MUĆU RUŠI ASDA-OVO POLITIČKO NASLIJEDJE ČIJI JE SIMBOL ŠEJH MIRSAD TOPČAGIĆ

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Hapšenje i obrada ASDA-ove vedete šejha Mirsada Topčagića, Mućinog savjetnika zbog ometanja istrage u operaciji „Pero“, dat će vjetar u ledja opoziciji i predstavljat će tsunami koji će otpuhati zeleno-crvenu koaliciju, na rub Skupštine Unsko-sanskog kantona, gdje su do 2018. godine tavorili.

Može li zeleno-crvena koalicija preživjeti sve „uspjehe“ ASDA i SDP-a i izvršne vlasti kojoj su ove stranke i partije na čelu? Hoće li im se uskoro honorirati ono što su učinili u proteklom periodu? Posve je jasno da ASDA ne odgovara policijsko privodjenje Mućinog savjetnika, neposredno pred lokalne izbore, uoči kampanje, gdje će sve strane neprekidno govoriti o korupciji, klijentelizmu i bezakonju u Krajini. Policijsko-tužilačka obrada Mućinog savjetnika dat će vjetar u ledja opoziciji, i predstavljat će tsunami koji bi zeleno-crvenu koaliciju mogao otpuhati u zadnje klupe Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Opozicija se više ne mora truditi vaditi stare grijehe kada govori o korupciji, klijentelizmu i nepotizmu, može zaboraviti presudjenog kriminalca veterana Rifeta Hozanovića. Opozicija treba samo pričekati da se ASDA sruši sama od sebe. Odnosno da istraga pokaže koga je Mućin savjetnik pokušao zaštiti i da se vidi tko je kome pogodovao. S obzirom da su istragom obuhvaćeni kadrovi iz visokog drugog reda političke elite ASDA, istraga treba da pokaže da li je i sami vrh ove stranke tu negdje blizu.

Nije operacija „Pero“ jedino plodište za političke lopove, niti je sistem koji je ASDA ustrojila, a SDP podržavao na istim načelima uhljebljivanja vlastitog članstva, toliko transparentan da se prije svakih izbora iz njega ne mogu izvući brojne i nevidjene afere. Današnja ASDA-ova konkurencija može mirno pričekati da tu stranku iznutra sruše likovi poput Durić Irfana, Admira Hadžipašića, Rasima Pajića i Mirsada Topčagića.

Mućinu vladu neće srušiti Jasmin Musić, nego šejh Mirsad Topčagić i njegovi ahbabi koji će biti pušteni niz vodu. Konkurencija ASDA-u nisu već mnogo puta vidjeni i dokazani nesposobnjakovići poput Nijaza Hušića, Almina Handanagića, Ekrema Prošića i Hadisa Jusića, nego ASDA-ovci sami i njihovo političko naslijedje. Jasna slika šejha Mirsada Topčagića naličje je ASDA-u, a činjenica da će proces u slučaju Točagić pokazati je li ta stranka kriminalna, potrajati, više nije Mućina utjeha.

U trenutku dok Kanton još uvijek bruji o hapšenju ASDA-ovog političkog komesara šejha Mirsada Topčagića, i dok se svi skupa pitamo kako je babi Fikretu Abdića na Lukama i hoće li i on opet na lokalne izbore, nerazumno je tvrditi da je Mućina vlada stabilna. No, posve je logično zaključiti da ćemo možda dobiti još lošiju vlast i vladu od ove Mućine koja je dibidus kompromitirana. U strankama opozicije sjede korumpirani i profanisani likovi slabih liderskih i intelektualnih kapaciteta. Muću, i njegovu posrnulu garnituru, zamjenit će još poraznija politička nomenklatura.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 20/07/2020


Vrijeme objave članka: 13:42


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!