fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

NEZAKONITE AKTIVNOSTI ZBOG KOJIH JE SMIJENJENA SA POZICIJE DIREKTORICE SJAJNE SU REFERENCE NOVOIMENOVANE MINISTARKE SAMRE MEHIĆ I DOVOLJAN SU POKAZATELJ PRIVREDNICIMA USK O KAKVOJ JE “EKSPERTICI”

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Za trenutno stanje privrede u Unsko-sanskom kantonu slobodno možemo koristiti konstataciju „Ovo je ekonomski cunami”. Pandemija koronavirus odavno je gurnula privredu USK u ekonomsku recesiju.

Kako se situacija sa pandemijom pogoršava, svima je teško da odluče koji su razgovori strašniji: razgovori koje vodimo sa epidemiolozima ili razgovori koje vodimo sa ekonomistima i privrednicima iz realnog sektora. Privreda u USK posrće, skoro sva privatna preduzeća u 2020. poslovno godinu su završili sa gubicima. Situacija je ozbiljnija nego što se u početku mislilo, a pandemija korona virusa je daleko od kraja. Za realni sektoru Unsko-sanskom kantonu živjeti i privređivati u vremenu korone, znači da se morate nositi sa velikom nesigurnošću – i to dugo.

U ovom ekonomskom cunamiju koji ruši privredu Unsko-sanskog kantona tzv. politički moćnici umjesto da angažuju eksperta iz oblasti ekonomije i privrede koji bi svojom radom pružio znanje i iskustvo u definisanju različitih inicijativa i zagovaračkih aktivnosti u privredi, zastupnici iz aktulane većine u Skupštini USK (NES-SDP-NB-NiP) na posljednjoj vanrednoj sjednici Skupštini USK još dublje su gurnuli privredu našeg kantona prema dnu. Naime, nakon smjene Nijaza Kadirića sa mjesta ministra privrede u Vladi u USK što i na koncu podržavamo, na mjesto ministra privrede USK zastupnici iz aktulna većine su izabrali Samru Mehić, smijenjenu direktoricu centra za socijalni rad u Bužimu.

Naime, novoizbrana ministarka privrede je prije dva mjeseca, tačnije 18.februara 2021.godine, smijenjena sa pozicije direktorica zbog nezakonitog rada u službi jer je:

– nezakonito provela Javni oglas za prijem u radni odnos psihologa,
– nezakonito angažirala privatne advokate i nije poštovala akta Upravnog odbora u zastupanju ustanove u parničnom postupku pred sudovima,
– nezakonito potpisivala putne naloga za službena putovanja i izazivanja saobraćajne nezgode koja nije prijavljena.
– nezakonito i netransparentno trošila novčana sredstava u postupku javnih nabavki za period 2017 – 2020. godina, preferirajući jednu firmu, te je na taj način postupala protivno principima iz člana 3. stav 1) Zakona o javnim nabavkama,
– neodgovorno rukovodila sa ustanovom u vrijeme proglašnja vanrednog stanja izazvanog globalnom pandemijom koronavirusa, posebno neizvršavanjem Naredbe Općinskog štaba civilne zaštite Bužim, kojom se obezbjeđuju novčana sredstva i obavezuje JU “Centar za socijalni rad” Bužim da u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa isplati registriranim korisnicima kod ove ustanove socijalne pomoći, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200,00 KM, odnosno po 300,00 KM, izuzetne novčane pomoći porodicama sa troje ili više djece koji ostvaruju prava putem JU „Centar za socijalni rad“ Bužim.

Pobrajane nezakonite aktivnosti zbog koji je smijenjena sa pozicije direktorice sjajne su reference novoimenovane ministarke Mehić i dovoljan pokazatelj privrednicima Unsko-sankog kantona o kakvoj je “ekspertici” riječ iz oblasti ekonomije i privrede, te kakvo će pružiti znanje i iskustvo ekonomistima i privrednicima iz realnog sektora. Privrednici Unsko-sanskog kantona od nove ministarke Mehić mogu samo očekivati izostanak konkretne pomoći i da će se još dugo morati nositi sa velikom nesigurnošću, a premijer Vlade USK Mustafa Ružnić dobio je “odličnu” ministarku privrede sa kojom će konačno moći “organizirati” i započeti ključne “reforme”.

Na koncu privrednicima Unsko-sanskog kantona nepreostaje ništa drugo nego da polože vijenac, prouče EL-Fatihu i posljednji put se pozdrave od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Unsko-sanskom kantonu i da se zahvale premijeru Mustafi Ružniću i zastupnicima aktualne većine u Skupštini Unsko-sanskom kantona na izboru i imenovanju “najgoreg ministra privreda kojeg je Unsko-sanski kanton imao”.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 20/04/2021


Vrijeme objave članka: 21:46


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!