fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

NOTORNI GUBITNIK BRNJO

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Teško je govoriti o gubitniku Brnji, ali je glupo o njemu ne govoriti. Teško je zato što je nemoguće prikazati kompletnu njegovu političku dimenziju gubitnika. A glupo je zato što ne postoji niko ko je samo pobjednik i zato što ista sudbina čeka svakog, ko politiku pokuša pretvoriti u profesiju.

I dok je “pobjednika” u Bužimu na ovim lokalnim izborima više, možemo se složiti da je gubitnik samo jedan i da se zove Brnjo. Namjerno ovdje ističemo da je gubitnik Brnjo, a ne SDA Bužima, jer je ove izbore uistinu izgubio Brnjo. A izgubio je zato što je odstupio od ideje SDA, njenih principa i vrijednosti. Izgubio je zato što je svojom bahatom politikom odvojio stranku od naroda. Izgubio je zato što je politiku pokušao pretvoriti u profesiju.

Njegove komunističke metode i postupci političkog djelovanja doveli su do potpune destrukcije SDA Bužima, te su onda preneseni i na kantonalni nivo. Kao rezultat ovakve njegove politike, proizašli su progoni neistomišljenika, a sve pod firmom zaštite stranke od izdajnika. Naročito se Brnjo okomio na mlade SDA kadrove koji su imali stav i mislili svojom, a ne njegovom glavom.

Nakon lokalnih izbora u Bužimu je kao notorni gubitnik izašao Brnjo. Potukli su ga do nogu nezavisni kandidat za načelnika i nezadovoljni Bužimljani sa pet nezavisnih lista. Potukli su ga oni koji su bili gluhi za činjenice, slijepi za očigledne stvari, puni iluzija, zabluda, snova, ideala, spremni za najveće podvige i žrtve. Potukli su ga oni koji su branili svoje pravo da misle svojom glavom.

Na ovaj način je unutrašnji sukob koji je započeo upravo u Bužimu, a koji je prenesen na kantonalni nivo, završen u Bužimu izbornim porazom. Politika je inače umijeće mogućeg, ali nerijetko i umijeće nemogućeg. Brnjo, kad se radi o krajiškoj političkoj stvarnosti, paradigmatski je primjer takvog izokrenutog poimanja politike (moguće postaje nemoguće), političke moći, teorije i prakse, logične pragmatike i nelogične iluzije.

Pretjerana samouvjerenost, bahatost i samozadovoljstvo slušati samo sebe, a ne poštivati druge, misliti da si nedodirljiv, ne biti oprezan kad oprez nalaže logika zdravog razuma, loše su osobine koje u pravilu uvijek dolaze na naplatu teškim porazima. Brnjo je drmao političkom scenom, a sada je izišao kao najveći izborni gubitnik. Katastrofalni poraz i gubitak bastiona SDA trebalo je Brnji biti jasan znak da se povuče iz aktivne politike. Međutim, Brnjo nije ponudio ostavku kao što je to učinio njegov kolega u Bihaću, iako je njegov poraz u Bužimu još teži.

Dakle, Brnjo je politički mrtvac i ne može više nauditi Bužimu. U političkom smislu sahranili su ga Bužimljani na izborima. Tako je Brnjo postao primjer gubitnika koji je samouvjereno i prije pobjede glumio pobjednika pa ga je poraz koštao karijere. Jer onaj koji izgubi među građanima nema velike šanse ni za pobjedu među članovima svoje stranke.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 08/11/2016


Vrijeme objave članka: 00:00


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!