fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

NOVA STRANKA – OSNIVAčKA SKUPšTINA SOCIJALDEMOKRATA BIH: TUZLA DA BUDE PREDVODNIK I EPICENTAR SOCIJALDEMOKRATIJE U BIH

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Približavanje EU i NATO, regionalna ravopravnost, poštenija raspodjela javnih prihoda, ukidaje finansijske diskriminarosti Tuzlanskog kantona, neki su od ciljeva 

U Tuzli je održana Osnivačka skupština nove partije pod zvaničnim nazivom Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine koja je nastala nakon neslaganja unutar stranke SDP i isključivanjem pojedinih članova. Ciljevi stranke su dosljedna borba za ljudska prava, slobodu, jednakost, kao i za ukupni društveni razvoj države jednakopravnih naroda i građana na svakom dijelu BiH. 

Rastanak sa SDP-om počeo je prije nekoliko mjeseci kada su članovi stranke iz Tuzlanskog kantona javno iskazali nezadovoljstvo odnosom centrale prema njima. Kulminiralo je odlukom Envera Bijedića, bivšeg predsjednika KO SDP da uđe u koaliciju sa SDA u kantonalnoj Skupštini. Uslijedila su isključenja, ali i dobrovoljni odlasci članova. 

“Zbog načina rada sedmog Kongresa SDP-a, a posebno zbog ishoda kongresa, ja sam dva dana poslije istupio iz članstva SDP-a, ali nisam se odrekao temeljnih vrijedenosti na kojima počiva socijaldemokratija”, otkriva Tomo Vidović, Socijaldemokrati BiH. 

A ona je u krizi. Izlaz je novoforomirana stranka koja nije cijepanje ljevice, rečeno je danas. 

“Socijaldemokrati BiH će biti inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku, snažnu, političku grupaciju koja treba promjeniti stanje u čitavoj državi jer smo ubijeđeni da samo ljevica može promjeniti stanje i ovu zemlju izvesti na pravi put”, kaže Enver Bijedić, Socijaldemokrati BiH. 

Približavanje EU i NATO, regionalna ravopravnost, poštenija raspodjela javnih prihoda, ukidaje finansijske diskriminarosti Tuzlanskog kantona, neki su od ciljeva.

“Mi Tuzlu vidimo kao kolijekvu i kao epicentar socijaldemokratije i mislim da Tuzla zaslužuje da bude slušana, pitana i da bude predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno odgovorne demokratske BiH”, poručuje Edin Delić, Socijaldemokrati BiH. 

Nova stranka imat će predstavnike u državnom parlamentu, pet zastupnika u federalnom parlamentu, dva zastupnika u Skupštini TK te oko 30 vijećnika u gradskim i opštinskim vijećima. Ali mnogi se kolebaju da pristupe. 

“Postoje stanoviti pritisci. Ljudi nisu svi hrabri da naprave neki odlučni potez. Moj kolega Husein Tokić i ja smo napravili i eto to im je primjer. Hoće li to oni uraditi danas, sutra, uvijek su dobrodošli u našu stranku”, ističe Žarko Vujević, Socijaldemokrati BiH. 

U BiH je do prošle godine bilo registrovano blizu 150 političkih partija, a tvorci, ovog najnovijeg političkog projekta, nadaju se da će dobiti podršku birača ali i svoj dio kolača. 

Nakon osnivačke skupštine, stranka će sudski biti registrirana narednih dana te će se tada okvirno znati broj članova. Inicijativni odbor tvrdi da će članstvo biti mnogobrojno, kako u Tuzli tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 19


NAPOMENA:


Datum objave članka: 08/09/2019


Vrijeme objave članka: 20:04


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!