fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

OGORčENI PENZIONERI U FBIH PORUčUJU DA SBB, SDP I DF NE OčEKUJU OD NJIH GLASOVE NA IZBORIMA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ne stišava se ogorčenost penzionera zbog rušenja Zakona o PIO-u na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i poručuju da će zbog toga na sljedećim izborima kazniti SBB, SDP i DF čiji zastupnici nisu glasali za ovaj zakon.

Naglašavaju da, ukoliko se zakon ne usvoji do Nove godine, idu u masovne proteste širom Federacije i da će prije januara iduće godine tražiti povećanja penzija za deset posto!

– Vidjet će oni sada šta su penzioneri. Zakon je pao na zahtjev SBB-a, od istih onih ljudi od kojih smo dobijali garancije da će zakon proći po hitnoj proceduri. Slušam njihove izjave da je to Novalićev zakon. Pazite, ja sam u komisiji koja je pregovarala sa Vladom FBiH. Znači pet puta je bio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kadar SBB-a, čiji su prijedlozi uvrštavani u Prijedlog zakona o PIO-u. Znači nije normalno to što je SBB uradio, a kao radi privilegije policiji. Pa onda sada možemo privilegovati i ljekare i rudare, željezničare i sve one koji imaju beneficije. Jer policija na svoj rizik posla ima beneficije. Mi nismo protiv policije, ali neka oni traže kroz svoj zakon prava, kao što postoji borački zakon – govori nam Mustafa Trakić, predsjednik Udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Odmah povećati penzije za deset posto

Dodaje da niko ne smije urušavati Zakon o PIO-u.

– Mi ćemo pozvati penzionere da ne glasaju za stranke koje su bile protiv ovog zakona, a to su SBB, SDP i DF, vidjeli su svi. Mi smo šest sati čekali samo da se usvoji dnevni red. Bitno im je 7.000 ljudi, ali ne i 400.000 penzionera, njihovi životi. Ovo nije uredu. Ma idemo u masovne proteste i tražimo da se već naredne penzije povećaju za deset posto. Ne interesira nas kako će se to realizirati – rekao je Trakić.

Razgovarali smo i sa Mehmedalijom Rapom, predsjednikom Saveza udruženja penzionera FBiH.

– Mi smo nezadovoljni i iznenađeni odlukom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s obzirom na to da smo na dan protesta sa predstavnicima stranaka, ministrima iz tih stranaka sjeli, razgovarali i obećali su nam da će zakon biti usvojen na prvoj sjednici doma i jednog i drugog, te da će zakon u novembru biti usvojen i stupiti na snagu 1. janaura 2018. godine. Mi smo to prihvatili, ali SBB je promijenio svoj stav, njihov vođa nije dozvolio usvajanje zakona. Mi nemamo zvaničnih informacija kada bi zakon ponovo mogao biti na dnevnom redu i jednog i drugog doma. I dalje očekujemo da će zakon do Nove godine biti usvojen. Mi 28. novembra imamo Štab za proteste i tada ćemo razgovarati o provedenim protestima ali i razmatrati novonastalu situaciju. Naših 950 mjesnih odbora ćemo upoznati ko je kriv za nedonošenja zakona i tražit ćemo od njih da ne glasaju za te poput SBB-a – poručio je Rapa.

Igre bez granica u Parlamentu FBiH

Suljo Bekan, član Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera iz Goražda, naglašava da penzioneri moraju kazniti one koji se igraju njihovim životima.

– Penzioneri su glasačka mašinerija i vi ne možete zanemariti 650 hiljada glasača. I treba hitno krenuti u masovne proteste, jer sadašnje penzije su infuzije, sadake, od kojih se ne može ni preživljavati dok se u Parlamentu FBiH događaju igre bez granica. Danas je krivac SBB, a sutra će biti neko drugi – rekao je Bekan.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 78


NAPOMENA:


Datum objave članka: 23/11/2017


Vrijeme objave članka: 11:53


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!