fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

OKRUŽNI SUD – U OSNOVNOM SUDU U BANJALUCI POčEO PROCES PROTIV SEJFUDINA TOKIćA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održan glavni pretres u sudskom procesu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću

Okružno tužilaštvo Banja Luka je 2015.godine podiglo optužnicu protiv Tokića i Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

U optužnici se navodi da Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine. 

Tokić i Bajrić su u to vrijeme, „raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“. 

Na današnjem pretresu saslušana su dvojica svjedoka tužilaštva, Radovan Jović i Mladen Pandarić, a nastavak suđenja je 5. februara 2018. godine.

Tokić je za Fenu rekao da je to vidi kao „politički proces, koji je organizovan u režiji Milorada Dodika i dijela policije RS“.

– Ja sam tada lišen slobode i to u trenutku kada sam organizovao konferenciju za novinare, a povodom godišnjice prijema RBiH u punopravno članstvo UN-a – ustvrdio je Tokić podsjetivši da je prošlo dvije godine od tog slučaja i sada je tek počelo suđenje.

Kaže da on, kao predsjednik, i Bajrić kao izvršni direktor Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatraju da zastava s ljiljanima, koja se u optužnici navodi kao glavno inkriminisano dijelo legalna i legitimna zastava BiH, koju će uvijek i na sa svakom mjestu u BiH s pravom isticati.

Tokić se ne osjeća krivim te kaže da kao patriota BiH očekuje satisfakciju, budući da je bio lišen slobode.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 38


NAPOMENA:


Datum objave članka: 13/12/2017


Vrijeme objave članka: 16:06


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!