fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

OVO NIJE PROPAST BIHAĆKE SDP, NEGO TEK POČETAK

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Bihaćki SDP je, kao što znamo, stranka reformiranih komunista. Za razliku od SDA-a, kamo su devedesetih požurili ući oni nereformirani, koji su tražili čvrstu ruku, jasnu podjelu na nas i njih te mogućnosti napredovanja. Od prvoga dana za bihaćki SDP su glasali uplašeni glasači.

Oni koje je užasnuo skladni brak povratnika iz emigracije i najrigidnijih partijaca udbaške prošlosti, pa su se ponadali da bi im bihaćki SDP mogao ponuditi zaštitu. U tom smislu stvari se nisu promijenile već pune tri decenije.

S jedne strane i dalje imamo uplašene (bihaćki SDP), a s druge neustrašive (bihaćka SDA). Prvi se stalno moraju izvinjavati zašto su mali, upravo patuljasti Bišćani; drugi u rukama drže metar i ovlasti da se njime služe, da procjenjuju koliki je i kakav patriota svatko od nas.

Kako je vrijeme prolazilo, bihaćki SDP-ovci nisu uspjeli smisliti nijedan novi razlog zašto bi itko trebao glasati za njih. Bihać se možda i nije previše promijenio u ove tri decenije, ali jest svijet oko njega.
No, sve te novotarije prošle su mimo družine iz Krupske ulice, čiji je jedini kapital sve do danas ostao strah dijela birača pred invazivnom desnicom koja polaže isključivo pravo na Bihać. Da zlo bude još i veće, ni obim straha nije se u ovih trideset godina ispuhao, nimalo.

Ta se činjenica može interpretirati na dva načina. Prije svega, ona govori ponešto o tome koliko je desnilo, naročito ono nepomirljivo, tvrdo i radikalno, proželo sve pore društvenog života u Bihaću. No, ona svjedoči i koliko je bihaćki SDP bio – te koliko je, nažalost, ostao – jalov kao zagovornik uplašenih.

Kad se sve zbroji i oduzme, ispada da su njegovi odani birači zaludu potratili puste godine igrajući na kartu stranke koja Bihać nije učinila nimalo boljim. Jedino što se mrdnulo prema naprijed jesu karijere pojedinih stranačkih senatora koji već dugo, predugo žive od političkog rada koji nikome nikakva dobra nije donio.

Ako vam se čini da smo ovolike redove nadrljali samo zato da bi smo umanjili Habibijevu sramotu, niste sasvim u krivu. Čvrsto, naime, vjerujemo da njegov dolazak na mjesto predsjednika bihaćke SDP-a neće promijeniti strmoglavi kurs nizbrdo što ga je bihaćki SDP davno zauzeo. Tko god se nada da je dolaskom Adnana Habibije na čelo bihaćke SDP-e počela vraćati u visine, bojimo se da teško griješi.

Prije nekoliko dana nismo svjedočili kraju SDP-ove propasti, nego tek početku. Jer, bihaćka SDP je doživjela postizborni poraz a to je isključiva Habibijeva zasluga i odgovornost, ali opšte jadne kadrovske prilike u toj bihaćkoj stranci. Bihaćka verzija Sheldona Coopera samo privodi kraju proces rastakanja koju su vrlo detaljno vodili njegovi prethodnici Fatka Kulenović i Alen Zulić.

Dva teška pitanja ovih dana muče svakog aktualnog ili bivšeg simpatizera bihaćkog SDP-a: tko će biti nosilac liste za opće izbore 2020. na kantonalnom a tko na federalnom nivou i tako istaknuti kandidaturu na “tešku”, “prezahtjevnu” i fantastično plaćenu zastupničku funkciju.

Oni koji su držali lojtre prvo Fatki Kulenović, a potom njenom privatnom intumusu Alenu Zuliću ne mogu mijenjati bihaćku SDP, naročito ne nabolje. To ne mogu činiti ni oni koji su krotko i bez glasa svjedočili njezinom propadanju. Preostaju, dakle, neki treći, a veliko je pitanje koliko takvih danas uopće ima, je li njihov broj dovoljan da se pokrenu promjene, koliko će im vremena trebati dok ne preuzmu konce upravljanja i koliko će se bihaćka SDP do tada razmrviti.

Problem biva to većim kad shvatimo da je jedini bihaćki SDP-ov kapital – strah dijela birača – počela oplođivati stranka od koje se to donedavno nitko nije nadao. Politički obračun Šuhreta Fazlića s Fatkom Kulenović i Adnanom Habibijom tvrdom desnicom prvo u redovima bihaćke SDP-e, a potom i izvan stranke već otpočeo. Hajrudin dr. Havić, Alen Zulić, Emir Mujadžić i Rusmira Konjević odlučili su da se okrenu snagama okupljenima oko platforme POMAK, još uvijek labave i rahle političke porodice koja je i nastala kao direktna posljedica razočaranja jalovošću bihaćkog SDP-a.

Kako bilo da bilo, bihaćki SDP se nalazi u teškim problemima, a sve ih je redom zaslužio. Na duže staze – dakle, nakon što prođu četiri godine u kojima će bihaćka SDP biti prisutna u Skupštini USK – ne bismo isključili čak ni mogućnost da podijele sudbinu Demokratske fronte i Stranke za bolju budućnost koji nisu opstali. Jedna je stvar, međutim, neupitna: malo tko će pustiti suzu zbog takva raspleta.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 21/05/2021


Vrijeme objave članka: 16:35


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!