fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PIŠI ASIME, OLAKŠAJ DUŠU!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

U slučaju Asima, veća vijest od bilo čega što je pisao na svojim blogovima jest sama činjenica da je ovaj vječiti krajiški političar pisao blog. To je najvažnija poruka. A ona se može interpretirati i kako je Asim pred konačnim krahom. 

No izlišno je likovati nad propašću jednog čovjeka, ako oligarhija, čiji je do jučer bio važan dio, nastavi mljeti dalje. 
Gaetano Mosca, talijanski pravnik i politolog iz pretprošlog stoljeća, tvrdio je kako je najčešći privid u političkom životu uvjerenje da samo jedan čovjek vlada. To nam se samo čini jer se i najjača autokratija temelji na nekoj “političkoj klasi” kako elitu naziva Mosca, na koju se vladar oslanja i o kojoj ovisi. Onaj ko je na vlasti ne može ići protiv interesa te političke klase, inače ga brzo “prevrnu”.

Mosca, u svojoj analizi političke moći, stoga kritizira klasičnu aristotelovsku trodiobu oblika vlasti. Aristotel je tvrdio kako postoje tri oblika vlasti: monarhija, tj. vladavina jednog, oligarhija, vladavina manje grupe ljudi, te demokratija, vladavina naroda, dakle svih. Nasuprot toj trodiobi Mosca smatra i argumentira da postoji samo jedan jedini oblik vlasti i političke klase – oligarhija.
Oligarhija može, u svrhu očuvanja interesa većine svojih pripadnika, u kriznim situacijama žrtvovati i najmoćnije pojedince unutar sebe. Očito je kako je Asim postao prevelik teret i da ga se više ne može spasiti. O tome svjedoči činjenica da ga danas najviše razapinju mediji koji su mu do jučer jeli iz ruke.

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović u jednom od nedavnih intervjua najavio je da će se SDA do izbora rješiti još nekih ljudi. Da li je time mislio na Asima moraćemo sačekati kako bismo to saznali ili SDA i Bakir Izetbegović čekaju da se stvar oko Asima još zakomplicira i navuče pažnju javnosti, pa da ga onda poselame što bi bio loš potez jer SDA i ovako već gubi na ugledu zbog svih okolnosti koje su se dešavala oko Asima.

Propast Asima je prilika da krajiška SDA stane na zdravije noge. Ona će biti propuštena ako ne padne kompletna oligarhija već samo jedan dio okupljen oko Blogera, kojem očito više nema pomoći. 
Prilika je ovo i za njega da spasi dušu. Blogeru možemo poručiti “Piši Asime”! Ne kako bi olakšao sebi, kao svjedok pokajnik, već kako bi pomogao ozdravljenju krajiške SDA. Niko više nema iluzije da se neće, i ako dođe do potpunog urušavanja stare, brzo oformiti nova oligarhija, no barem tinja nada da će ona igrati na nešto višoj, civiliziranijoj razini, uz više koristi ne samo za sebe nego i za gradjane Krajine.

Zato krajiški blogeru “najveći”, sve reci i sve prokaži i uračunat će ti se u pravednost. Piši! Sad kad si provaljen i pušten niz vodu. Piši o tome kako je pokraden kongres SDA, o tome kako si učestvovao u rušenju vlastitog premijera Izudina Saračevića i onda formirao vlast sa izdajnicima države BiH autonomašima Fikreta Abdića. Piši Asime o tome ko je pregovarao sa Babom i kćerkom, ko je ubijedio Babine kantonalne zastupnike Mirveta Beganovića i Rasima Kantarevića  da, skupa sa zastupnicima SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a, glasaju za manjinsku Rošićevu vladu. I to, na neradni dan, u nedjelju, 10. jula 2016.godine?.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 21/09/2018


Vrijeme objave članka: 11:28


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!