fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

POLITIČKA (ZLO)UPOTREBA DEVALVIRALA PRIZNANJA I NAGRADE GRADA BIHAĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

U Bihaću je srijedu, 26/02/2020.godine svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i dodjelom Povelja 26. februar, Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća, Plaketa Grada Bihaća, Zahvalnica Grada Bihaća i nagrada Grada Bihaća „Japodski konjanik“ zaslužnim pojedincima i kolektivima, završeno je obilježavanje 760. rođendana Grada Bihaća.

U svom obraćanju gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić čestitao je svim dobitnicima nagrada i priznanja, kazavši da su ovogodišnji nagrađeni pojedinci i kolektivi potvrda nesebičnog truda i zalaganja u razvoju grada Bihaća u proteklom periodu.

Na žalost, 760. godišnjica postojanja Grada Bihaća ostaće upamćena po skandalu. Naime jedan od dobitnika bojkotovao i odbio je primiti dodjeljenu nagradu. Radi se o Ibri Selmanoviću koji se tom prilikom oglasio preko svoga službenog Facebook profila sljedećom porukom:

Udruženje Heart Music me predložilo za plaketu grada Bihaća pa sam dobio zahvalnicu,koju sam odbio primiti. Plaketu nisam dobio jer nemam dovoljno kila,niti godina”Moje prisustvo na estradi koje traje skoro 40 god,moja borba za očuvanje sevdalinke,moj humani rad od višegodišnjeg darivanja krvi,i bezbroj humanitarnih koncerta (akcija) itd, nije bilo dovoljno za plaketu. Plaketa je priznanje ,a zahvalnica je za sponzore” Hvala vama koji odlučujete,sve vam đžaba ,ako vi ne znate, ZNA NAROD ! GRADE MOJ TI SI OPET MOJ PA NEKA TI JE SRETAN ROĐENDAN !

Mnogobrojni građani Bihaća svojim porukama putem društvenih mreža izrazili su nezadovoljstvo i negodovanje koje imaju zajednički nazivnik da je dodjela Zahvalnice Grada Bihaća Ibri Selmanović sramotna i da se radi o civilizacijskoj katastrofi koja se ne može opravdati na bilo koji način. U pojedinim porukama na društvenim mrežama i tekstovima nekih internet portala iz Bihaća, Gradonačelnik Bihaća je etiketiran kao glavni krivac kada je u pitanju dodjela Zahvalnice Grada Bihaća Ibri Selmanoviću. Kontaktirali smo gradonačelnika Fazlića i zamolili za izjavu povodom slučaja Ibro Selmanović. U kratkom telefonskom razgovoru za bisce.ba kazao je:

“Pa u pravu su ljudi, samo ja ne dajem nagrade nego Gradsko vijeće. Zasluge Ibre Selmanovića za grad Bihać su toliko velike da sve što bi mu dali, bilo bi malo.”

Nakon svega uvidjeli smo da je u ovom trenutku važno stati na stranu istine i javno kazati tko je odgovoran za devalviranje značaja i uloge Ibre Selmanovića u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao pripadnika 5. korpusa Armije R BiH i njegovog četiri decenijskog prezentiranja Grada Bihaća širom svijeta kroz umjetnički rad. Odgovornost kako politička tako i moralna je na Gradskim vijećnicima a prvenstveno na Komisiji za odlikovanje i nagrade pri Gradskom vijeću grada Bihaća u sastavu Amra Ćehajić (SDA) vijećnica u gradskom vijeću, Almir Budimlić (POMAK) vijećnik u gradskom vijeću, Arnel Kozlica (SDA) vijećnik u gradskom vijeću, Azra Handukić i Semir Dulić.

Komisija za odlikovanje i nagrade je ta koja raspisuje Javni poziv predlaganje kandidata za dodjelu priznanja i nagrade Grada Bihaća, a inicijativu za dodjelu priznanja i nagrade Grada Bihaća mogu podnositi: vijećnici i radna tijela Gradskog vijeća, Gradonačelnik, privredna društva, ustanove, komore i druge pravne osobe, tijela mjesnih zajednica s područja grada Bihaća, udruženja građana i najmanje 20 potpisanih građana.

Inicijative se šalju u Komisiju za odlikovanje i nagrade koja razmatra, prihvata ili odbija pristigle inicijative za dodjelu odlikovanja i nagrada, te usvaja prijedlog Odluke dobitnika nagrada i dostavlja na odlučivanje o dodjeli gradskih priznanja i nagrade Gradskom vijeću u redovnoj proceduri prema Poslovniku Gradskog vijeća Bihać. Na 48. sjednici Gradskog vijeća Bihaća održanoj 19/02/2020.godine vijećnici gradskog vijeća formalno i bez diskusija izglasali su konačnu Odluku dobitnika nagrada povodom 760. godišnjice postajanja grada Bihaća.

U konačnici Komisija za odlikovanje i nagrade grada Bihaća bi trebala biti nezavisna i samostalna u svom radu, a članovi Komisije moraju biti ugledni građani Bihaća, historičari, akademici, doktori nauka itd. a pod uvjetom da nisu politički aktivni. Dok sve ne bude tako svake sljedeće godine imaćemo skandale, bojkote i nezadovoljstvo dobitnika nagrada i građana Bihaća i na koncu iskorjenićemo pojavu da se konačan “prijedlog Odluke” dobitnika nagrada “usvaja” mnogo ranije na neformalnim kafanskim i minder sesijama a koji će, kao ove i prethodnih godina, stranački obojena i pristrana Komisija za odlikovanje i nagrade grada Bihaća formalno usvojiti prijedlog Odluke dobitnika nagrada.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 28/02/2020


Vrijeme objave članka: 15:40


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!