fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

POLITIČKI TROBOJ SDA – NIP – NES: POZIVAMO UČESNIKE TROBOJA, ZA BOGA MILOGA, ZAPOSLITE ZASTUPNICU U SKUPŠTINI USK U ZZO USK I KONAČNO OMOGUĆITE GRAĐANIMA USK PRAVO NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Vjerovatno ćete se pitati kakve veze predsjednik Srbije ima sa zadravstvenom zaštitom građana USK koji već mjesecima nemogu ostvariti pravo na premiju, a sve zbog zakulisnih političkih igara i prepucavanja na relaciji Narod i Pravda – Nezavisni evropski savez (bivša A-SDA) – SDA.

Vratićemo se nekoliko sati unazad i podsjetiti vas da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer 2.marta 2021.godine posjetio Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom donirao 10.000 Astra-Zeneca vakcina. Tom prilikom predsjednik Srbije Vučić je kazao da su to vakcine za Federaciju BiH i da je Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima. Predsjednika Srbije na aerodromu su dočekali članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović, nakon čega je održan sastanak delegacija dviju država.

Nedugo zatim putem svoje službene facebook stranice oglasio se predsjednik Narod i Pravda Elmedin Konaković u kojoj je kazao da je Vučić na aerodromu u Sarajevu postrojio članove Predsjedništva BiH koji su mu ushićeno aplaudirali. U svojoj objavi Konaković se osvrnuo da Vučić negira genocid te da mu se u isto vrijeme prostire najlon u džamiji kad nam dođe u posjetu, da ne skida cipele. Konaković je istakao da umjesto da Vučić dobije po prstima, prste mu nježno stišću članovi Predsjedništva BiH te mu se zahvaljuju na sadaki koju je donio u BiH.

Da li po stranačkoj direktivi ili ne, nije dugo trebalo da se javno oglase iz SDA USK konkretno Jasmin Musić zastupnik u Skupštini USK koji je istakao mu nije lako gledati kako nam Aleksandar Vučić donira vakcine, ali mu je još teže gledati da je u kritikama, na donirane vakcine iz Srbije, bio najglasniji Elmedin Konaković. Musić je tom priliko kazao da kadrovi Naroda i pravde u Unsko-sanskom kantonu nisu u stanju usvojiti ni odluku o visini premije zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu, zbog čega je otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite za građane našeg kantona. Tom prilikom Musić je objasnio da je put jednostavan: Odluku Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje, na čijem je čelu Zufad Porčić (NES – bivša A-SDA) se upućuje Ministarstvu zdravstva, Ministarstvo na Vladu, Vlada na Skupštinu.

Podsjećamo direktor javne institucije ZZO USK je Izan Mustafić (Narod i pravda) koji je Odluku o visini premije proslijedio Upravnom odboru ZZO USK a koji nije usvojio Odluku i proslijedio Ministarstvu zdravstva, Ministarstvo na Vladu, Vlada na Skupštinu.

Brzo je stigao odgovor iz Nezavisnog evropskog saveza (bivša ASDA) koji su se u svojem saopćenju žestoko obrušili na SDA USK kazavši da u vrijeme kada im pored nosa prolaze milioni pa i milijarde kreditnih zaduženja Federacije od kojih Krajina neće ama baš ništa imati (osim što će i njeni građani vraćati dugove) krajiška SDA i njeni predstavnici na višim nivoima vlasti bave se isključivo pokušajima rušenja Vlade USK-a na čelu s premijerom Ružnićem. Nadalje u saopćenju NES poziva gospodu iz SDA da upitaju svoje predstavnike u Parlamentu i Vladi FBiH gdje je Krajina u svim tim milionima i milijardama koje ćemo i mi vraćati? Iz NES-a su istakli da se SDA USK bavi imenovanjima koje ne razumiju, koja su dogovorena i koja su samo vraćenje duga za neka ranija imenovanja.

Nešto prije ponoći, 2.marta 2021.godine, politički dvoboj prerasta u troboj nakon što se oglasio i povjerenik Naroda i pravde USK Halil Bajramović sa svojim saopćenjem putem facebooka u kojem se obrušio na Jasmina Musića (SDA USK) kazavši da nije tačan njegov navod da je otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite za građane Unsko-sanskog kantona zbog neusvajanja Odluke o visini premije zdravstvenog osiguranja u tekućoj godini jer neusvajanje odluke niti jednom građaninu našeg kantona nije uskratilo pravo na zdravstvenu zaštitu. U nastavku saopćenja Halil Bajramović je otvoreno kazao da je Upravni odbor ZZO-a (predsjednik je Zufad Porčić iz NES-a bivša A-SDA) oborio Odluku o premiji koja je urađena bez greške i time blokirao prosljeđivanje iste u proceduru. Bajramović je na dalje istakao da kadrovi SDA za govornicom Skupštine Unsko-sanskog kantona prilikom razmatranje ove problematike izjavili da znaju razloge neusvajanja ove odluke pa ih ovom prilikom molimo da iste javno obznane.

Bisce.ba portal je jučer, 2.marta 2021.godine, prije početka političkog troboja SDA – NiP – NES najavio da će otkriti ime i prezime tzv.političarke i zastupnice u Skupštini USK koja je trebala biti zaposlena u Zavod za zdravstveno osiguranje ZZO USK. Iz visokih političkih krugova u USK bisce.ba saznaje da je tadašnja A-SDA tražila da se njihova zastupnica u Skupštini USK Irma Fatkić primi u stalni radni odnos u ZZO USK. No kako zastupnica Fatkić nije zaposlena, izražavamo duboku sumnju da je Upravni odbor ZZO USK (NES bivša ASDA) zbog toga i oborio Odluku o visini premije za 2021.godine.

Dok se u ovom političkom troboju predstavnici stranaka SDA – NiP – NES natežu ko gladan srati, građanima USK ne preostaje ništa drugo nego da ćute i trpe jer drugačije i ne znaju.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP bisce.ba / V.D.


NAPOMENA:


Datum objave članka: 03/03/2021


Vrijeme objave članka: 10:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!