fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

POVRATAK AUTORATIVNOG LIDERA SDP-A BIHAćA SVE JE IZVJESNIJA: GDJE JE U SDP-U BIHAćA NESTALA SOCIJALDEMOKRATIJA HAMDIJE LIPOVAčE ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prošlo je skoro šest godina od smjene Hamdije Lipovače, čovjeka koji je, složit će se većina, napravio zaokret u modernoj socijaldemokratiji grada Bišća, grad Bihać je učinio europskim gradom koji su pohodili Predsjednici i Gradonačelnici država članica Evropske unije. U Bišću je staloženo gradio temelje moderne socijaldemokracije u SDP-u Bihaća, no pitanje je koliko je od svega toga ostalo u srcu članova i simpatizera SDP-a Bihaća.

Ako bi smo Hamdiju Lipovaču morali opisati u jednoj rečenici, napisali bi smo – divan čovjek, dobar političar i dobar budući državnik. Iako je od njegove smjene proteklo skoro šest godina, Lipovača se i dalje ubraja u prominentne figure novije socijaldemokratske historije grada Bihaća, što će mu priznati čak i neki politički suparnici. Činjenica je da je nakon decenijske vlasti SDA, grad Bihać koji je bio u teškom stanju uspio ga je usmjeriti na put razvoja, ali i stvorio privredne osnove temelje na kojima je svoju popularnost kasnije gradila i SDA kako na kantonalnom tako i općinskom nivou vlasti.

Takvog ga vidi i jedan od njegovih najbližih prijatelja koji ga vidi kao kao političara, koji je na iskren i vjerodostojan način vodio SDP Bihaća, za razliku od današnjeg rukovodstva. „Hamdo je čuvao socijaldemokratiju u Bišću, uspješno je radio na izgradnji demokratskih institucija. Politički je strpljiv u razgovorima i s istomišljenicima i neistomišljenicima, te je odgovoran političara koji je uvijek spreman saslušati. Lipovača je jedan od najvećih političara i odigrao je važnu ulogu u historiji ovoga Grada“, opisao je za naš portal njegov bliski suradnik.

Lipovača je strpljiv i mudar političar. Ima širok pogled i jedan od najboljih poznavatelja situacije na ovim našim prostorima. Prihvatio je elemente savremene socijaldemokratije i ima tu širinu da prepozna ulogu nauke u vođenju gradom i kantonom. Dovoljno je bilo samo pogledati SDP-ove ljude koje je u njima okupio, naučnike, profesore, stručnjake na raznim poljima. Danas SDP Bihaća vode plasteničari i polupismeni. Sve je u SDP-u Bihaća  svedeno na jeftino politikantstvo, više nema nikakve sistemske politike.

Mnogi SDP-ovci Bihaća pametne ga kao ugodnog šefa uvijek spremnog za dijalog i razgovor s neistomišljenicima,  kao političara koji je uz sve kompromise uvijek pred očima imao cilj – upravljanje gradom i kantonom na dobrobit građana. Stranke se s vremenom moraju mijenjati, pa promjena i u slučaju SDP-a Bihaća nije upitna. Sadašnje rukovodstvo SDP Bihaća na čelu sa Fatkom Kulenović SDP Bvihaća je umjesto promjene na bolje i modernizacije napravio ogromni korak unatrag, uveliko se odmaknuo od temelja socijaldemokratije i svega pozitivnog dijela Lipovačine politike.

Za sve što se događa sa SDP-om Bihaća, ali i za sve što SDP Bihaća radi, bilo unutar sebe ili na vlasti, ponajviše je odgovoran predsjednik. Kao što je Lipovača odgovoran za demokratizaciju Bišća, tako i odgovornost za promjene SDP-a, bilo one dobre ili loše, pada na Fatku Kulenović. Iako Fatka Kulenović nije bila niti izbliza Lipovačin saradnik, od njega se razlikuje poput neba i zemlje. Dok je Hamdija Lipovača sve svoje lične interese podredio stranci, Fatka Kulenović je sve stranačke interese podredila ličnim interesima.

Hamdija Lipovača je u vođenje stranke uvijek uvodio konsenzus i vodio je stranku maksimalno demokratski. Fatka Kulenović za razliku od njega nije otvorena za dijalog s članovima stranke i drugima koji misle drukčije i ne uvažava, a to je i sama priznala, čak ni mišljenje stručnjaka. Fatka Kulenović ne prestaje sa otvaranjem sukoba koji samo štete SDP-u Bihaća, a pri tome nesvjesno otvara vrata povratku jedinog autorativnog lidera SDP-a Bihaća.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 23/10/2017


Vrijeme objave članka: 16:34


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!