fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PRAVOSUđE U BIH POTPUNO KOMPROMITIRANO

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ugled pravosuđa u Bosni i Hercegovini potpuno je uništen, a ono je kompromitirano brojnim aferama, navodi Transparency International.

Bosanskohercegovački ogranak međunarodnog udruženja Transparency International (TI) upozorio je u petak da je ugled pravosuđa u toj zemlji potpuno uništen, a ono kompromitirano brojnim aferama, pri čemu su ocijenili da je jedini način da se takvo stanje promijeni sveobuhvatna lustracija svih osoba koje sada obavljaju dužnosti u pravosudnim tijelima.

Nakon što je izbila afera u kojoj je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija osumnjičen za primanje mita i protivzakonito posredovanje u rješavanju nekih sudskih predmeta, TIBiH je reagirao izjavom da o tome mora biti provedena cjelovita istraga, a istovremeno valja uspostaviti nove mehanizme provjere integriteta svih funkcionera u pravosuđu, prenosi Hina.

“Sve češći navodi o neprimjerenim kontaktima nositelja pravosudnih dužnosti, kompromitiranim imenovanjima sudaca i tužitelja, kao i obračuni unutar pravosudne zajednice doveli su do potpunog gubitka povjerenja u pravosuđe, od kojeg se očekuje nezavisnost i samostalnost u radu”, navedeno je u izjavi TIBiH.

Brojne prijave

Iz te organizacije istakli su da već godinama najveći broj prijava zbog korupcije primaju upravo u odnosu na pravosuđe, zajedno s državnom upravom i obrazovanjem.

Zbog toga su podnosili znatan broj prijava protiv sudija i tužilaca zbog kršenja etičkih kodeksa i Zakona o VSTV-u, ali je sve ostalo bez rezultata, a iz TIBiH poručuju da neprocesuiranje političke korupcije pouzdano ukazuje na postojanje političkog utjecaja na pravosuđe.

Pozivaju se i na činjenicu da je Evropska komisija u svom mišljenju o mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Uniji istakla da sadašnji okvir ne garantira sudovima i tužilaštvima dovoljan stepen nezavisnosti, autonomije i odgovornosti, pa su neophodni reformski zahvati i u samom Ustavu Bosne i Hercegovine i Zakonu o VSTV-u.

Stoga predlaže provođenje lustracije po uzoru na korake koje je provela Albanija, što je toj zemlji otvorilo perspektivu pregovora o članstvu u EU-u.

“Lustracija koju zagovara TIBiH podrazumijevala bi izmjene zakona, kao i drugačiji sastav i ulogu regulatornih tijela, koji bi kroz više postupaka morali detaljno provjeriti, ne samo kompetencije sadašnjih sudaca i tužitelja već i njihove imovinske podatke, kao i osobne veze u smislu eventualne povezanosti s organiziranim kriminalom. Lustraciju bi morali provoditi pravni stručnjaci koji nisu posljednjih godina obavljali dužnosti u pravosudnim tijelima i čije moralne i stručne kvalitete jamče nepristranost u radu”, stajalište je TIBiH.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 128


NAPOMENA:


Datum objave članka: 01/06/2019


Vrijeme objave članka: 12:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!