fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

PREGOVORE OKO NOVE VEćINE U SKUPšTINI USK ćE VODITI GENERALI, ATIF DUDAKOVIć (ASDA) I RAMIZ DREKOVIć (SDA)

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp
Kako vrîjeme odmiče politička situacija u Unsko-sanskom kantonu se sve više usložnjava. Manjinska vlada premijera Huseina Rošića ponovo je zatalasala, a ovaj put ih je spasio skupštinski zastupnik Samir Veladžić, koji je svoje usluge debelo naplatio. Situacija oko razrješenja rukovodstva OO SDA Bužim, imenovanja povjereništva u istom ogranku stranke, te svega onoga što se nakon toga izdešavalo, samo je potvrda da je u krajiškoj SDA nešto truhlo i da se problemi neće tako lako rješiti.
Stara vlada novi ljudi
 
Turbolencije koje potresaju krajišku SDA direktno se odražavaju i na sveukupnu političku i socijalnu situaciju u Unsko-sanskon kantonu. Prema informacijama iz izvora bliskih SDA USK, novi vjetar je zatalasao i novu priču o rekonstrukciji, čime se opet počelo pričati o staroj kolaciji između SDA i sestrinske joj stranke A SDA.  
 
Poznato je da su, kako program i ciljevi, tako i članstvo ovih dviju stranaka vrlo kompatiblini i da bi u normalnijim prilikama, do kakvih će u budućnosti sigurno doći, ovo bila najprirodnija koalicija. Stalni kontakti prvih ljudi A SDA s vrhom SDA u Sarajevu također, nisu zanemarivi.
 
Žrtvuj slabijeg zbog jačeg
 
Naš izvor (koji je želio ostati anoniman) blizak SDA USK tvrdi da se u Krajini trenutno iza kulisa vode pregovori između SDA i A SDA stranke o formiranju nove-stare kolacije u kojoj bi DF stranka, koja je trenutno u vlasti sa SDA, otišla u out tj. u opoziciju. 
 
Kako nezvanično kaže izvor blizak SDA USK, pregovore oko nove većine će voditi generali, Atif Dudaković ispred A SDA i Ramiz Dreković ispred SDA. Poznavajući intelektualni, strateški i politički kapacitet dvojice generala kojima, uzgred rečeno, ovo nije prvi put da su involvirani u krajišku politiku, naravno iza kulisa, ne bi čudilo da nova Vlada bude uskoro i formirana. A da li će to značiti i uspostavu vojno-političke diktature ili samo uplitanje generala s ciljem da se rješi problem, saznaćemo nakon što vlada počne funkcionirati.
 
Tu je i saniranje šteta napravljenih u jednoj od najjačih općinskih organizacija SDA, onoj u Bužimu gdje bi, bez drastičnih strateških mjera, stvari mogle eskalirati u problem za SDA znatno većih razmjera. 
 
Ako logičkim sagledamo ovu informaciju, vidjet ćemo da ona nije daleko od istine, jer SDA USK je poznata po, prije svega, unutrašnjim problemima i previranjima u kojima svako svakoga ruši i izdaje, ali i po tome što kada dođe stani-pani, izda svoje koalicione partnere i žrtvuje ih zarad vlastitih interesa.
 
U narednim danima će se znati rasplet već uzavrele političke situacije u USK i da li će DF postati najveći gubitnik u vrućoj krajiškoj političkoj atmosferi. Kako su Krajišnicima generali zasigurno najveći autoritet, a stranke SDA i A SDA ono što najveći dio naroda preferira, prilično je jasno šta će SDA odabrati za svoj konačan spas i opušten ulazak u izbornu godinu.
 
S druge strane A SDA će, ako uđe u koaliciju sa SDA, preuzeti i dio odgovornosti za trenutno stanje i nastalu štetu koju je prouzrokovala SDA svojim unutarstrančkim previranjima i vrlo čestim mijenjanjem vlada kao i partnera, a da li je to pametno uraditi godinu dana pred izbore moraće sami da procjene a vrlo brzo i odluče.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 13


NAPOMENA:


Datum objave članka: 10/11/2017


Vrijeme objave članka: 12:56


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!