fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PRELETAČI: KORUPTIVNI MAMCI MOGU BITI RAZLIčITI OD NOVCA DO FUNKCIJA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Trgovina mandatima i glasovima nije nešto posebno novo. Ona nije nepoznanica ni vlasti ni opoziciji u demokratskim sistemima. O trgovini mandatima u Skupštini Unsko-sanskog kantona često se govorilo u posljednje dvije godine.

»Preletači« su postali već opšta pojava u Skupštini USK ali uopšteno birači ne gledaju sa simpatijama na »preletače«, ali, čini se, da “preletači” zastupnici u Skupštini USK ne haju za to. Često se pretpostavlja da je osnovni motiv za prjelaz iz jedne u drugu opciju novac, međutim, nije uvijek novac taj odlučujući faktor za promjenu stranke ili glasanje suprotno odluci stranke kojoj dotični ili dotična pripada i pod čijim bojama je ušao u Skupštinu USK.

Koruptivni mamci mogu biti različiti – funkcije, privilegije, sitni ili veliki ustupci, gledanja kroz prste za manje ili veće prekršaje ili krivična djela. Sagovornici portal bisce.ba među uzrocima trgovine glasovima i mandatima navode, među ostalim, moralnu nesavršenost ljudi, nekonzistentnost političke vizije i ideologije koja se zastupa, ali i loše stranačko kadriranje. Ovo potonje često na koncu rezultira isključivanjem »preletača« iz političkih stranaka i posljedičnim prepucavanjima po medijima.

Osim koruptivnih mamaca i nesavršenosti ljudske prirode navode se kao uzroci ovakvih pojava i nedostatak jasne partijske ideologije te nedostatak krivičnih ili političkih sankcija za preletače. Sve u svemu koliko je »krivica« na pojedincima toliko je i u sistemu i karakteru svih stranaka, demokratskih i pravosudnih institucija u Unsko-sanskom kantonu.

Kao dokaz su male stranke i tzv. nezavisni zastupnici u Skupštini USK koji se ne samogetoiziraju i ne žive u nekom političkom i socijalnom vakuumu upravo je činjenica da su oni lideri ovakvih pojava. A obzirom jednog od uzroka »prelijetanja« na koji se, čini nam se, može lakše djelovati nego li na ljudsku prirodu, ako slijedimo gore navedenu listu uzroka, jeste isključivo ostvarivanje lične materijalne koristi a nikako profiliranje vlastitih ideja i ideologija. I dalje će se u Skupštini USK događati ono što se i do sada događalo, da pojedinci prelijeću uvijek kada su nezadovoljni dobivenim funkcijama ili kada im netko drugi ponudi više (novca).

Drugim riječima, male stranke i tzv. nezavisni zastupnici u Skupštini USK koji lako zagrizaju koruptivni mamac, potrebne su velikim strankama u aktualnoj većini Skupštine USK da bi mogle ispuniti svoje osnovne funkcije – kontrolu financijski tokova u USK, kadroviranje i zapošljavanje stranačke armije ljudi u javnim institucijama i poduzećima Unsko-sanskog kantona, ispunjavanje različitih zahtjeva i potreba zastupnika u aktualnoj većini, oblikovanje i »pakiranje« u provodljive političke alternative i zatim uvođenje u političke procese i na kraju pažljivo regrutiranje i selektiranje poslušnih kadrova za mjesta na kojima se donose odluke isključivo u interesu lidera stranaka iz vladajuće većine a ne u interesu građana Unsko-sanskog kantona.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 19/04/2021


Vrijeme objave članka: 13:59


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!