fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PRELETAČI: TZV. POLITIčARI MIJENJAJU STRANKE, A GLASAčI PITAJU: ZA KOGA SMO GLASALI?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Stranke imaju različite programe, ideje i vrijednosti, a preletači krše obećanja predizbornih kampanja. Glasači su birali i izabrali jedno, a sve ostalo je izdaja obećanja u predstavljenim okvirima.

Vjerodostojnost bi trebala biti jedna od osnovnih odlika tzv. političara u Unsko-sankom kantonu, ali se čini da je postala jedna od najrjeđih karakteristika. Preleti vijećnika i zastupnika iz jedne političke stranke u drugu pridonose povećanju nepovjerenja glasača prema svim političkim akterima u USK, a prelete će poprati mediji koji nisu na platnom spisku političkih stranaka i/ili na budžetima gradova/općina i Kantona.

Promjena političkog dresa je u “skladu sa svim ustavno-zakonskim regulativama te je, stoga, legalan čin” dok se istovremeno postavlja pitanje o legitimnosti tog čina. Mnogi će se složiti kako su upravo “preletači” jedan od glavnih problema funkcionisanja političkog sistema u Unsko-sanskom kantonu, jer se, iako legalni, mogu se punim pravom smatrati oblikom prevare glasača.

‘Lijepo upakovana prevara’

Ako je 5255 Bišćana na izborima 2018. godine glasalo, na primjer, za A-SDA-POMAK-ZAJEDNO, odnosno za skupštinsku zastupnicu A-SDA-POMAK-ZAJEDNO glasalo 1377 Bišćana, naravno da će se 1377 Bišćana osjećati prevarenim kada bi ta ista zastupnica tokom svog mandata u skupštini USK “preletjela” u drugu stranku kao što je, na primjer, NAROD I PRAVDA, za koju je glasalo 839 Bišćana, a koja je mišljenjima i politikom skroz drugačija od A-SDA-POMAK-ZAJEDNO.

Tzv. političarka koja je preletjela u svoju petu po redu stranku NAROD I PRAVDA svoj čin će pravdati brigom za opšte dobro građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona i neslaganjem s političkim stavovima svoje po redu četvrte stranke “Pomak”. Ipak, Bišćani i Bišćanke se pitaju je li zapravo osnovni razlog razlog preleta tzv. političarke i zastupnice u skupštini USK ostvarivanje njenih političkih interesa i da li je izabrana zastupnica u skupštinu USK počela mandat svojatati i doživljavati kao lično vlasništvo, zaboravljajući pritom interese građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona koje bi trebala zastupati.

Svako svojatanje mandata kako to čini aktualna zastupnica preletačica kao da je njeno vlasništvo, a to radi iz motiva zadovoljavanja isključivo ličnih interesa, ulazi u sferu izborne prevare, zbog toga trenutačna vlast u Unsko-sanskom kantona nema legitimitet jer se održava glasovima prevarenih glasača. Građani USK “preletače” smatraju glavnim razlogom nepovjerenja u politički sistem Unsko-sanskog kantona, zbog čega sve manje građana USK izlazi uopšte glasati na izbore ali zato glavom bez obzira naši sugrađani “preletaju” u Njemačku i druge države EU.

Tzv. političarka i zastupnica u Skupštini USK nikad neće jasno i konkretno objasniti glasačima iz Bihaća i USK zašto se odlučila na taj čin, a ako se ne uspije opravdati, tada glasači iz Bihaća i USK imaju obavezu kazniti ne samo nju nego i njenu po redu petu stranku NAROD I PRAVDA na sljedećim izborima i oduzeti joj mandat i poslati je na političko smetljište.

Upravo na građanima Bihaća i Unskog-sanskog kantona je da takve osobe izbace iz političke arene Unsko-sanskog kantona i do pravosudnih tijela koja bi takve okolnosti trebala češće preispitivati.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 30/08/2019


Vrijeme objave članka: 19:51


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!