fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

PREMIJER VLADE USK MUSTAFA RUŽNIĆ JAVNIM NOVCEM FINANSIRA PROPALOG POLITIČARA ŽELJKA MIRKOVIĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Aktualna Vlada Unsko-sanskog kantona je najnetransparentnija Vlada u Federaciji BiH koja se od svojeg imenovanja u novembru 2018.godine nije se iskazala atraktivnim mjerama i pokazala želju kako ubrzati razvoj poduzetništva i povećati zaposlenost, a svojim građanima i slobodnim medijima da imaju uvid u potrošnju javnog javnog iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

Upravo je ovaj tekst povod da upoznamo građane Unsko-sanskog kantona i poreske obveznike iz realnog sektora koji pune budžet Kantona kroz razne parafiskalne namete, a koga Premijer Vlade Unsko-sankog kantona finasira javnim novcem daleko od očiju javnosti našeg Kantona.

A ko je zapravo Željko Mirković? Saznali smo mnogo toga o nekadašnjem saradniku Hamdije Lipovače za više od 10 godina njegovog političkog djelovanja. On je primjer potpunog urušavanja svih društvenih vrijednosti, baš svakog pojedinačnog kriterija i standarda do posljednjeg u SDP Bihaća. Malo ko je oslikao posvemašnju bihaćku građansku, političku i svaku drugu bijedu kroz niz afera kao poslanik u Skupštini USK-a i Domu naroda F BiH Željka Mirkovića. On je lažni ljevičar, u čije vrijeme je Općinsko vijeće Bihaća 2010. godine, na čijem čelu se on nalazio, usvojilo zaključak o oprostu kamata “Una banci” od više stotina hiljada maraka, za koji je revizorski izvještaj potvrdio da to nije bilo u korist Općine Bihać.

On je bio u grupi Bišćana krajem 2014. godine koja je bila s lovačkim puškama na području Nacionalnog parka “Una” u mjestu Loskun, gdje Mirković ima vikendicu, premda je Zakonom o Nacionalnom parka “Una” naročito zabranjeno loviti zaštićene, rijetke i ugrožene vrste divljaĉi. Tu se odigrao dramatičan događaj u kojem je on ranjen. Okolnosti ovog ranjavanja ni danas javnosti Bihaća nisu poznate, kao ni motivi za korištenje lovačkog oružja.

Posljednja i još uvijek dominantna afera “Četiri junice”, u središtu koje je poslanik u Skupštini USK-a i Domu naroda F BiH Željko Mirković, u političkom i u moralnom smislu bacila je SDP Bihaća na koljena. Ionako u svojevrsnom knockdownu nakon gubitka loklanih, a prije toga i općih izbora, ova afera je označila početak raspada ove partije.

Kroz svoj opskurni politički rad koji je bio protkan samo aferama, Željko Mirković je kao zastupnik u Domu narodu F BiH u mandatu 2015.-2018.godine iz budžeta isisao 164.385,55 KM javnog novca po sljedećim osnovama:

Plata: 114.407,45 KM
Topli obrok: 6.951,80 KM
Odvojeni život: 7.500,00 KM
Smještaj: 17.200,00 KM
Posjeta porodici: 3.900,00 KM
Prevoz: 12.480,00 KM
Regres: 1.705,50 KM
Korištenje kola: 215,80 KM
Dnevnice:: 25,00 KM

No, kada su u pitanja novčana primanja za (ne)rad Željko Mirković dao si je pravo, a pri tome (ne)svjesno kršeći Zakone Bosne i Hercegovine, da je istovremeno uzimao platu, topli obrok, odvojeni život, kiriju, putne troškove i druge naknade u Domu naroda F BiH i paušal u Skupštini Unsko-sanskog kantona u iznosu od 1800 KM. Zakonom jasno propisano da delegat Mirković mogao ostvarivati primanja samo u jednoj instituciji, nikako u obje. Kao zastupnik u Skupštini USK u mandatu 2015.-2018.godine iz budžeta je lagano “ubrao” 70.500 KM bez uračunatih primanja u raznim Skupštinskim komisijama.

Nakon što je samo u mandatu 2015.-2018.godine za njegov (ne)rad po skupštinskim klupama poreske obveznike iz realnog sektora koštalo 234.885,55 KM, Željko Mirković nije tu stao, dapače nastavio je “glodariti” Budžet(e). Nakon što je izgubio i do nogu potučen na općim izborima 2018.godine, Željko Mirković je “zaronio” u Budžet Unsko-sanskog kantona. Rezultat Mirkovićevog ronjenja na dah je 15.000 KM javnog novca a koji je Premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (A-SDA) poklonio Mirkovićevom Udruženju za aktivnosti na vodi i pod vodom. Ovo je bilo zvanično ronjenje koje evidentirano, a uskoro ćemo javnost Unsko-sanskog kantona upoznati i sa ronilačkim aktivnostima Željka Mirkovića ispod Klokotskog mosta.

Na kraju vrhunac Mirkovićevog licemjerstva ogleda se navođenju primjera Singapura, kazavši da je ta država nekada bila u sličnom, ako ne i gorem stanju od BiH, ali kada su došle nove političke snage na vlast i obračunale se sa korupcijom i organizovanim kriminalom, Singapur je u kratkom vremenskom razdoblju doživio ekonomski i privredni procvat. Po mišljenju Mirkovića slično može i BiH, samo treba volje, truda i rada, a to ne mogu postići političari koji su već godinama prisutni na političkoj sceni, već nam trebaju novi, mladi, inteligentni i moralni ljudi. U koju kategoriju sebe svrstava ovaj politički licemjer nije kazao.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 13/04/2020


Vrijeme objave članka: 11:25


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!