fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

(PRILOG AUDIO ZAPIS): PROPAO EKSPERIMENT ROŠIĆEVE MANJINSKE VLADE!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Krajiška SDA je poput osvetničke mašinerije savladala sve otpore na općim izborima 2014. godine, Lipovaču i ASDA, ali se ta pobjednička euforija počela ispuhivati nakon propalog eksperimenta Rošićeve manjinske vlade i strahobalnog poraza na lokalnim izborima 2016. godine.

Stranka koja je srušila vlastitu vladu, stranka koja nema vladu, kao ni većinu u Skupštini Kantona, uspjela je na lokalnim izborima izgubiti gdje god je mogla i na tom putu biti potučena od koga god je trebala. Krajiška SDA je poput samodestruktivne zvijezde  udarila na samu sebe i izgubila sva gradonačelnička i načelnička mjesta u Krajini, osim onoga u Sanskom Mostu. Krajiška SDA je doslovno “izgubila Krajinu”. Kad ju već nije uspjela popraviti.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: stranka koja je prije četiri godine srušila gomilu laži pod sloganom “Država za čovjeka” Hamdije Lipovače, a dvije godine kasnije se upustila u propali eksperiment manjinske vlade, stranka koja se još uvijek nalazi pred sudom javnosti zbog koaliranja sa Laburistima strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića, stranka koja je zaratila sa svima, pa čak i s vlastitim članstvom,  suvereno je izgubila lokalne izbore. Odradila ih je u simboličkom uništavanju SDA Bihaća i tako osigurala poraz Hadisa Jusića i pobjedu kandidata Gradjanskog saveza Šuhreta Fazlića.

Kako je krajiška SDA odradila posao na lokalnim izborima, doista je teško očekivati da će se nešto bitnije popraviti na predstojećim općim izborima. Premda bi upravo to mogla biti zadnja šansa za sve političke aktere koji još misle da mogu stati na kraj prevlasti, a onda i samovolji krajiškoj SDA. Poslije bi moglo biti kasno. 

Manjinska vlada, koja funkcioniše zahvaljujući stranci ratnog zločinca Fikreta Abdića nije krajiškoj SDA pred izbore dala očekivanu, veliku i dobru vijest. Naprotiv, priča o manjinskoj vladi progonit će pojedince u ovoj stranci poput duha vlastitih promašenih odluka i vjerovatno će, uz nekoliko sličnih, biti osnovnim razlogom njihovih političkih krahova. Teret pogrešnih procjena je, kad se donose velike odluke poput raskida koalicije, jednostavno fatalan. A pojedinci u krajiškoj SDA su brutalno pogrešno procjenjivali razvoj situacije kada su se upustili u realizaciju manjinske vlade.

{mp3}koalicija{/mp3}

 

Elvira Abdić Jelenović: “Nije tajna da smo u kolaciji sa SDA USK”

Naš Ivo Andrić je, prije šezdesetak godina, napisao jednu tešku istinu vezanu za ove prostore: “Dođu tako vremena kad pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati“.

Ovo sa manjinskom vladom i sa strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića bilo je jedno javno sramoćenje krajiške SDA, njenih birača i baze. Ovo sa manjinskom vladom i strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića bilo je protiv članstva krajiške SDA, koje niko ništa nije pitao. Ovo sa manjinskom vladom i strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića bio je, očito čin osvete prema pojedincima u istoj stranci. Medjutim, oni koji su se opredjelili za ovaj put, trebali su imati na umu ono što je davno još rekao mudri Konfucijie: Ako krećeš na put osvete, odmah iskopaj dva groba“.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 16/08/2018


Vrijeme objave članka: 12:19


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!