fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

(PRILOG DOKUMENT): PROČITAJTE ŠTO PIŠE U PREPORUCI TRI OMBUDSMANA BIH NA KABADAHIJSKO PONAŠANJE SINA GLAVNE TUŽITELJICE USK

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

“Moramo biti daleko odgovorniji prema javnim sredstvima i stvorio sam novi pristup da se štedi i racionalno troše sredstva. U tom smislu otvorio sam upravu prema građanima, kako bi smo im javno i transparentno pokazali šta radimo, ali i da čujemo kritike, primjedbe, pohvale i sugestije … “ intervju Šuhret Fazlić, list Krajina, decembar 2017.godine

Dana 24. oktobra 2020.godine objavili smo tekst pod naslovom ZAŠTO GRADONAČELNIK FAZLIĆ I DIREKTOR-VIJEĆNIK ARMIN AMIDŽIĆ SKRIVAJU PODATKE O TURISTIČKIM VAUČERIMA ?, a kojim smo pozvali Gradonačelnika Fazlića i direktora-vijećnika Armina Amidžića da građanima i poreskim obveznicima grada Bihaća javno objave informacije koliko je prodano turističkih vaučera te spisak privrednih subjekata iz Bihaća koji si ostvarili pravo na subvencije od prodaje turističkih vaučera i kojem iznosu. Kao što je i očekivano Gradonačelnik Fazlić i direktor – vijećnik Amidžić oglušili su na naš javni poziv te pokazali koliko su otvoreni, javni i transparentni prema građanima Bihaća u svojem radu.

Sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama obratili smo putem emaila 27. oktobra 2020.godine Javnom poduzeću Turistička zajednica Bihaća da nam dostave informacije koliko je prodano turističkih vaučera te spisak privrednih subjekata iz Bihaća koji si ostvarili pravo na subvencije od prodaje turističkih vaučera i kojem iznosu. U ekspresnom odgovoru koji smo dobili iz javnog poduzeća TZ Bihaća odgovorili su nam da se obratimo na adresu Gradske uprave grada Bihaća u Službu za opću upravu i društvene djelatnosti, a koja u svojem pismenu dopisu obrazlaže da Služba ne posjeduje podatke o broju i novčanoj vrijednosti prodanih vaučera, te koji su privredni subjekti ostvarili pravo na subvenciju od prodanih turističkih vaučura. U dopisu Službe za opću upravu i društvene djelatnosti a koji potpisuje pomoćnik Gradonačelnika za lokalno ekonomski razvoj Nijaz Lipovača posebno apostrofira da su svi podaci o turističkim vaučerima u posjedu javnog poduzeća Turistička zajednica Bihaća te da su vodili i ukupni postupak po pitanju turističkih vaučera.

Od tada je proteklo skoro dva mjeseca a v.d. direktor Turističke zajednice Bihaća Armin Amidžić, sin glavne kantonalne tužiteljice USK Fadile Amidžić odbija dostavite tražene podatke. Od prvog dana traženja informacija o broju prodanih vačuera i spiska privrednih subjekata iz Bihaća koji su ostvarili pravo na subvencije od prodanih turističkih vaučera uključen je Ombudsman Bosne i Hercegovine koji je cijelo pratio naš proces tražanje informacija u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacija. Redakcija bisce.ba portala 16. Novembra 2020.godine obratila se Ombudsmenu BiH jer to jedina institucija u BiH koja rješava žalbe ukoliko dođe do kršenja Zakona o slobodi pristupu informacija. Ombudsmani BiH prof. dr. Ljubinko Mitrović, dr. Jasminka Džumhur i Nives Jukić pod brojem Ž-BL-05-737/20 od 30. Novembra 2020.godine donijeli su PREPORUKU direktoru TZ Bihaća da ODMAH po dobijanju ove preporuke dostavi tražene podatke (broj prodani turističkih vaučera i spisak prvanih subjekata), te da direktor TZ Bihać u roku od 30 dana od dana prijema preporuke obavijesti Ombudsmana BiH o preduzetim aktivnostima na realizaciji PREPORUKE. Nakon što smo u redakciju bisce.ba dobili kopiju pomenute PREPORUKE, u telefonskom razgovoru sa uredom Ombudsmana BiH kazali su nam da ovaj slučaj nije zatvoren te da aktivno prate cijeli slučaj.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u mnogobrojnim istupima u javnosti često je isticao sa velikom dozom ponosa da je bio jedan od direktora ureda OHR, te stalno govori na transparentnosti u trošenju javnog novca grada Bihaća, u narednim danima Biščani će dobiti odgovor na pitanje da li Gradonačelnik Bihaća može i želi zaustaviti kabadahijsko ponašanje sina Glavne tužiteljice USK, direktora TZ Bihać i vijećnika u Gradskom vijeću grada Bihaća Armina Amidžića ?

U prilogu članka možete pročitati kompletnu PREPORUKU Ombudsmana BiH prof. dr. Ljubinko Mitrović, dr. Jasminka Džumhur i Nives Jukić.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 19/12/2020


Vrijeme objave članka: 18:54


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!