fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

(PRILOG DOKUMENTA): HALILU I JASMINU DVA PUTA MJERITE JEDANPUT SIJECITE !

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Često se u krajiškom političkom prostoru pojavljuju proizvoljne interpretacije različitih događanja i neosnovane prozivke i pri tome se ignoriraju stvarne činjenice i pravna akta.

Osnovni cilj takvog ponašanja je pokušaj skretanje pažnje javnosti s ključnih problema u koje je zapao naš kanton i apsurdno je da se krivica i za sveukupne posljedice pokušava prebaciti na one koji rade po zakonu.

Nažalost, tome pribjegavaju političari uz podršku njihovih političkih subjekata koji su direktno odgovorni za način i rezultate rada njihovih političara zbog prisutnog neznanja ili svjesnog obmanjivanja javnosti iz nekih zakulisnih razloga i interesa. Zabrinjavajuće je, također, da pojedini političari iz Naroda i Pravda i SDA preuzimaju ulogu svojevrsnih promotora u zbivanjima u i oko Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, ne zamarajući se pritom previše pravnom i činjeničnom osnovom iznesenih optužbi, a niti mogućim štetnim posljedicama senzacionalizma bez pokrića.

S obzirom na takve okolnosti, smatramo svojom obvezom da javnosti Unsko-sanskog kantona, kojoj je, vjerujemo, stalo do istine i objektivne prosudbe o javnim istupima političara iz Naroda i pravde i SDA USK koji su iznijelih nekoliko neistina.

Naime zastupnik u Skupštini USK Jasmin Musić (SDA) kazao je da kadrovi Naroda i pravde u Unsko-sanskom kantonu nisu u stanju usvojiti ni odluku o visini premije zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu, zbog čega je otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite za građane našeg kantona. Musić je objasnio da je put jednostavan: Odluku Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje, se upućuje Ministarstvu zdravstva, Ministarstvo na Vladu, Vlada na Skupštinu.

U jednom dijelu svojeg saopćenja Halil Bajramović (NiP) replicirao je Jasminu Musiću (SDA) da je Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje USK (predsjednik Zuhad Porčić iz NES-a) oborio Odluku o premiji koja je urađena bez greške i time blokirao prosljeđivanje iste u proceduru. Povjerenik Naroda i pravde za USK, a u politici je to sasvim normalno, stao u odbranu Izana Mustafića direktora ZZO USK-a ne razmišljajući o štetnim posljedicama senzacionalizma bez pokrića. Oba krajiška političara Halil i Jasmin, da li svjesno ili ne, medijski su dezavuisali javnost Unsko-sanskog kantona i sve to bez političke odgovornosti za štetu koju su izazvali svojim objavama.

Naime na 5. Sjednici Upravni odbor ZZO USK jednoglasno je usvojio Odluku o visini premije za 2021.godinu u iznosu 20 KM. Na istoj sjednici direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje USK Izan Mustafić (NiP) tražio je da visina premije bude 25 KM pravdajući da je ZZO USK u minusu 7 miliona KM, a Vlada USK dužna 9 miliona KM ZZO USK. Isto tako direktor Izan Mustafić je tražio da visina premije za penzionere bude 10 KM, na koncu Upravni odbor nije prihvatio prijedloge Izana Mustafića.

Također je Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje USK usvojio Odluku o izmjenama i dopunama odluke kojom se penzioneri čija penzija ne prelazi iznos mininimalne penzije prema posljednjem podatku oslobađaju plaćanja premije za 2021.godinu.

Obje odluke Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK dostavljene su u Vladu Unsko-sanskog kantona, a koja će iste uputiti u Skupštinu USK na usvajanje.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP bisce.ba / V.D.


NAPOMENA:


Datum objave članka: 04/03/2021


Vrijeme objave članka: 21:37


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!