fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

(PRILOG VIDEO): BORCI 5. KORPUSA ARBIH KOJI SU U KRAJINI PREŽIVJELI RAT, NISU USPJELI PREŽIVJETI MIR !

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

“U vrijeme mira, najveći patriotizam je kritika vlasti” (američki političar i humanista James William Fulbright)

Krajiški borci su sistematski marginalizirani (a protežirani dio među njima i kupljen) a nisu ih baš slučajno penzionisali toliko! Eliminirali su one koji su trebali biti nosioci razvoja Krajine. Ekonomskoga i moralnog. Jer onaj ko je imao hrabrosti Krajinu braniti u ratu, ne bi tako lahko dopusto rasprodaju i uništenje privrednih dobara! Zar je čudno da su se osjećali nepotrebni i iskorišteni?

Borci koji su u Krajini preživjeli rat, nisu uspjeli preživjeti mir. Neke je slomio PTSP, odavanje alkoholu i drugim opijatima, nekima su se slomili životni snovi, neke je godinama proždirala nepravda a nagomilani stresovi učinili su svoje. Vratiti se s ratišta nakon završetka rata mnogima je umjesto olakšanja donijelo traume. Pljačkaška privatizacija, za koju je malo ko odgovarao, stvorila je skupine odabranih tajkuna, a uništena preduzeća označila su odlazak ratnika na biroe za zapošljavanje. Oni sretniji vraćali su se na porodična imanja i uz malo penzije vlasitim radom uspjevaju preživjeti. Umjesto beneficija postignutim ratnim penzijama i dodijeljenih stanova mnogi su unutar četiri zida postali depresivci i alkoholičari. Svima im je zajedničko razočarenje jer će vam većina pravih boraca reći da se nisu borili za ovakvu Krajinu.

Pomalo se ježimo predstojećih oktobarskih izbora, jer količina lažne empatije političkih dirigenata od nivoa općine, grada, do kantona tada će dosegnuti neslućene razmjere. Svima će biti puna usta krajiških boraca „koji su goloruki krenuli braniti državu“. Ovo će izgovoarati čak i oni u krajiškoj SDA koji se u poslednje dvije godine održavaju u vlasti zahvaljujući sljedbenicima ratnog zločinca Fikreta Abdića. Izlizani klišeji dodvoravanja boračkoj populaciji već su odavno postali kakofonija, a od krajiške boračke populacije stvorili su socijalni problem . Ali, nije sve tako crno kako izgleda. Kod nas su, to treba reći, izuzetno dobro zbrinuti, bivši komandanti i slični, a ne mogu se požaliti ni oni koji primaju „ratne“ penzije (ali ne svi). Većina ostalih su „ptice pjevačice“.

Kad su krajiški borci odlazili u odbrambeno-oslobodilački rat mnogi su govorili – vaša će imena biti zapisana zlatnim slovima. Po ramenima su ih tapšala i „divila“ im se dobrim dijelom krupna gospoda i isto takvi bogataši. Nije ih bilo briga što nespremni odlaze u rat, što kod kuće ostavljaju ženu i djecu bez novčanih sredstava, pa i „mrvice“ kruha. Kad su se borci vratili iz odbrambeno-oslobodilačkog rata bili su prepolovljeni, a gospoda i bogataši čitavi. Većina je kod kuće zatekla užas. Bili su sretni, ako ih je neko opet želio zaposliti kao obične radnike, čistaće ili pak čuvare. I dok su oni prolijevali krv i gubili zdravlje, ratne fukare su podigle čitav red novih kuća i jeftino pokupovali sve što se kupiti dalo.

Oni su se borili za Krajinu u kojoj će svi moći živjeti od svoga rada, a penzioneri od svojih penzija. Ali nje nema, nju su pokrali i opljačkali razni lopovi, ratni i poratni profiteri, mafijaši i svi oni kojima je cilj bogatstvo, a ne Krajina! Htjeli su Krajinu koja će znati šta želi, a šta ne želi, šta će proizvoditi, a što ne. Ali ne, danas imamo Krajinu koju čerupa i razvlači ko želi i kad poželi, koja radi što drugi žele, a ne što ona hoće! Htjeli su Krajinu koju će voditi ljudi kojima je Krajina u srcu, a ne u novčaniku, koji su se borili za nju i stvarali je, a ne oni što su bili protiv nje, što je pljačkaju i kradu! Htjeli su Krajinu gdje će se borci cijeniti i poštivati, a ne Krajinu u kojoj se opet moraju kriti od onih što su je napadali i od kojih su je branili!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 23/08/2018


Vrijeme objave članka: 16:36


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!