fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

(PRILOG VIDEO): LJUDSKO POSRNUĆE HUSEINA ROŠIĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Iako je kao intelektualna i politička pojava apsolutno nezanimljiv i irelevantan, Husein Rošić, interesantan je kao simptom stanja u intelektualnoj i političkoj sferi Krajine.

Kao vječiti asistent na Tehničkom fakultetu, izborio se Husein Rošić za rolu „premijera“ manjinske i više puta rekonstruisane manjinske vlade. I kad se bavi strukom, i kad se bavi politikom, on je sklon istom tipu grešaka: naivnosti, površnosti, javašluku, lažiranju i laganju. Husein Rošić je umislio da je, po nečem, pozvan da se bavi politikom, da ispravlja sve što je krivo i izvodi na čistinu sve što je zamršeno. A ustvari, on se bavi samo samim sobom i svojim mutnim ambicijama, i ničim više i ničim drugim. Bolujući od fiksne ideje da je on u vezi sa svim što postoji i da se sve njega tiče, on niže grešku na grešku i glupost na glupost. Ali ubjeđen i uporan, on to ne primjećuje. Svaki mu je korak pogrešan, jer ide u naopakom pravcu, naročito kada laže i lažira.

A laže Husein Rošić kao pas i kontroliše pojedine medije koji spinuju i lažu kao čopor pasa. Zapravo, od njega bi mnogi mogli da uče kako se dezintegriše javni prostor i kako se cjelokupni javni diskurs dovodi na razinu kanalizacije. On bi mogao da napiše priručnik za novo pokolenje sasvim beskurpuloznih polaznika laganja i lažiranja. Praktično, on je doktorirao u toj oblasti. I nije to ono najgore, jer postoji ona narodna izreka da se u laži niko nije udavio. Najgore je što on misli da se preko jedne laži može, sa nešto vještine i brzine, preći kao preko mosta koji poslije ostane iza njega, nepotreban i neupotrebljiv, dok on nastavi put ka cilju koji je sav od stvarnosti i istine.

Nakon  više rekonstrukcija manjinske vlade, Husein Rošić je počeo da silazi niz stepenice koje vode samo naprijed i samo naniže, a uz koje naviše, nema puta ni povratka. Sve što može Rošić, to je da se s vremena na vrijeme zaustavi, koliko da kaže nešto o svom putovanju nizbrdo. A to nije mnogo. Upravo, sve što pouzdano zna Rošić to je: da jedan od tih stepenika, ne zna koji, završava ambisom i da je, prema tome, poslednji. Da li su to opći izbori u oktobru ove godine, ostaje da se vidi.          

U svakom slučaju, kakav god bio rezultat predstojećih općih izbora, jedno je sigurno: Husein Rošić se još više približio kraju, jer je njegova više puta rekonstruisana manjinska vlada odavno izgubila integritet i dignitet. Ništa od onoga što je obećavao kada je imenovan za premijera nije se ostvarilo: od te političke veličine ostao je jad i kukavelj. Iluzija o sopstvenoj veličini tako se pretvorila u surovu realnost: sa onima koji su ga nosili na grbači više nikada neće moći, a oni koji su ga iskoristili kao naivca za jednokratnu upotrebu vrlo brzo će ga zaboraviti.

U političkoj ravni, Husein Rošić nije ni prvi ni posljednji koji je ispao naivan i koji će plaćati cijenu sujeti i samoljublju. U njegovom slučaju međutim postoji i onaj ljudski momenat na kojem je posrnuo kao malo ko u Krajini. To ljudsko posrnuće pamtiće se duže od njegovog političkog kraja. 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 20/08/2018


Vrijeme objave članka: 13:23


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!