fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PRIPADNICI 5. KORPUSA ARMIJE RBIH JOŠ UVIJEK ČEKAJU JAVNO IZVINJENJE KRAJIŠKOG SDP-A

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Na političkoj sceni Krajine djeluje veliki broj političkih subjekata koji se nazivaju strankama, a neki i partijama, ali je najveći broj od njih bez socijalnih osnova, bez odgovarajućeg političkog programa, bez političke ideje, a time i bez mogućnosti da pozitivno djeluju na cjelokupna zbivanja u Krajini.

Među njima se naročito ističe krajiška SDP, čija je politika u toku agresije na Okrug Bihać bila na fonu da će oni zamrznuti političko djelovanje, „ jer to nije njihov rat“, do vrlo problematičnih stavova njenih čelnika, iznesenih 1993. godine izdajniku i ratnom zločincu Fikretu Abdiću. Po povratku iz Ženeve, 3. septembra 1993. godine od strane Fikreta Abdića ilegalno je aktiviran dokument pod nazivom «Inicijativa o proglašenju APZB i uključivanje u Uniju republika BiH». Abdić se 9. septembra prvi put oglasio da su u toku pripreme za stvaranje Autonomne Pokrajine „Zapadna Bosna“. Bilo je to u emisiji lokalne televizije «Vrijeme istine». On je aktivirao sve saradnike i službe na tajnom prikupljanju potpisa građana za tu inicijativu. Planski je pozivao u svoj kabinet u dispanzeru viđenije i istaknutije ljude iz Krajine, političare, privrednike, privatne poduzetnike, predstavnike tadašnjih organa vlasti, ljude iz svih sfera društvenog života. Jedna od delegacija na čijem čelu je bio Adem Ibrahimpašić predsjednik okružnog SDP-a, sa nekim od prijeratnih gradonačelnika Bihaća (Milan Keča, Husein Dupanović i Jusuf Zjakić), krajem avgusta 1993. godine, također je planski posjetila Fikreta Abdića u njegovom kabinetu.

Delegacija je došla nešto ranije nego što je bilo zakazano. Gospoda su morala čekati u hodniku jer je kod Abdića u kabinetu bio gradonačelnik Bihaća mr Nenad Ibrahimpašić i Muhamed Alijagić. Oni su upozoravali Abdića na posljedice ukoliko nastavi sa promoviranjem incijative za formiranje tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ i skrenuli mu pažnju na sve što se nakon toga može dogoditi. Fikret Abdić je saznavši da je delegacija sa Ademom Ibrahimpašićem na čelu u hodniku, kazao da uđu Ibrahimpašić i ostala gospoda koji su bili sa njim. Tražio je njihovo mišljenje o novonastalom stanju u Okrugu i inicijativi za proglašenje Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“. Iako su Keča, Dupanović i Zjakić iskazali svoju rezervu i bojaznost, pa čak iznijeli mišljenje da može doći do sukoba, Adem Ibrahimpašić nije dijelio njihovo mišljenje. Kazao je Abdiću da se ne treba bojati sukoba, da 5. korpus nije ništa strašno, da to nije aždaha, da će se on sam u Bihaću potruditi, i u tome uspjeti, da ga prepolovi. Abdić je odgovorio da je, ako je to moguće, dobro, ali da se plaši da to nije lako uraditi. Obraćajući se Ademu kazao je: «Pa ako ga ti uspješ prepoloviti, lakše će nam se biti obračunati sa onom drugom polovicom».

Umjesto javnog izvinjenja porodicama, ako Bog da šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, te ostalim pripadnicima 5. korpusa Armije R BiH za iznesene stavove njenih čelnika prije 27 godina, krajiška SDP je zahvaljujući Hajrudinu Haviću i Fatki Kulenović postala rezervna partija za sljedbenike ratnog zločinca Fikreta Abdića. Očito je da Hajro i Fatka nisu ništa naučili iz grešaka svoga ratnog čelnika. Zahvaljujući ovoj partiji, nikad od rata do danas u javnom prostoru Krajine nije bilo više manipulacije, laži i neznanja.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 04/08/2020


Vrijeme objave članka: 11:36


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!