fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

PRITISAK NA NOVINARE I SVE GRAđANE U BIHAćU – SLOBODA GOVORA PO MJERI SBB-A FAHRUDINA RADONČIĆA: LAKU NOć DEMOKRATIJO, DOBRO NAM DOšLO SVETO KOMUNISTIčKO DOBA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

 

Sloboda izražavanja jedno je od osnovnih postulata svake demokratske zemlje svijeta, pa bi tom logikom isti postulat trebao biti poštovan i u demokratskoj Bosni i Hercegovini. No, s obzirom da je u ovoj zemlji svaka logika nelogična, a svaki obris demokratije krinka autoritarizma, sloboda izražavanja ovdje baš i nije slobodna.

Šta je to sloboda izražavanja, jedan od bardova novinarstva, stasao u teškim vremenima komunističkih zabrana i cenzura, slikovito je pojasnio:

“Sloboda izražavanja je putanja tvoje šake do nosa tvog sagovornika. Tačka u kojoj šaka dira nos sugovornika, tačka je gdje tvoja sloboda prestaje, a počinje sloboda drugoga, njegov dignitet. Upravo se u ovoj tački treba ogledati sav sjaj lične odgovornosti i procjena između dobrog ukusa i neukusa.”

Podsjećanja radi portal bisce.ba, kao što rade mnogi mediji u Bosni i Hercegovini preuzeo je post (objave), bez intervencije na tekstu, sa Facebook stranice u kojem se pominje Predsjedavajući skupštine USK, ugledni i cijenjeni član Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Iako smo se uredno istaknuli izvor informacije te se ogradili napomenom da Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku nezavisnog informativnog portala Bisce.ba to nije bilo dovoljno po uzusima Stranke za bolju budućnost.

Nekoliko sati kasnije dežurni cenzori SBB-ovog infobiroa, odmah su skočili na zadnje noge i počeli vrištati o omalovažavanju ugledne osobe iz društvenog i političkog života, a njihovog poštenog, vrijednog i vjernog člana Stranke za bolju budućnost. Cenzori iz SBB-a iz bisaga izvadiše Odluku o kršenju javnog i mira Grada Bihaća te “narediše” ispitivanje vlasnika i urednika portala bisce.ba u Prvoj policijskoj upravi – Policijska stanica Bihać. Iz Stranke za bolju budućnost atakovali su na slobodu govora i mišljenja u gradu Bihaću, izvršili su agresiju na sve nepoželjne demokrate u herojskom Gradu. Jer, demokratija ipak treba biti onakva kakvom je Stranka za bolju budućnost kroji. I sloboda također, da ne zaboravimo.

I upravo ovdje nastupa sumrak demokratije.

Umjesto da Stranka za bolju budućnost Fahrudina Radončića otvori društvenu polemiku, pokaže svijetu pod kojim političkim pritiscima rade novinari u BiH, upoznaju međunarodne organizacije i udruženja za prava novinara autokraciju pod kojom rade, dotična politička partija je odabrala najgore moguće – nije se pokajala i skrušeno ispričala. Progutala je vlastiti ponos i skinula gaće pred Aganom Bunićem.

Stranka za bolju budućnost Fahrudina Radončića ništa drugo i ne može napraviti osim ovoga što je učinila s portalom bisce.ba, zabrani, ušutkaj, zastraši, laži. Stranka koja godinama hvata zalet demokratske akcije demokratiji se još uvijek nije ni primakla.

Ne treba se čuditi SBB-u Fahrudina Radončića, ni njihovoj falšoj demokratiji, ne treba se čuditi tzv. političarima ove nezrele i lažne demokratije. Njih treba žaliti, no što s onima kojima je demokratija u opisu posla a boje je se zbog kukavičluka?

Stranka za bolju budućnost Fahrudina Radonačića poslala je poruku građanima herojskog grada Bihaća i svima koji pokušaju da u javnom prostoru kritikuju i razotkrivaju nečasne radnje njihovih uglednih članova dobit će primjeren odgovor.

Poznati kantautor Đorđe Balašević je u pjesmi Dno dna progovorio je o stanju politike i društva u Srbiji, a čini nam se da se u njoj mogu prepoznati mnogi ugledni kadrovi krajiške Stranke za bolju budućnost.

Opleti, brale, i ne udaraj lament
Na taj smo fazon majmune i prizvali
Smrada sa farme pustimo u parlament
Onda se krstimo kad nešto izvali;
Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast
Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat.

Laku noć, demokratijo, arriverderci slobodna Bosna i Hercegovina, dobro nam došlo sveto komunističko doba, zuluma, fermana, čengela … i ostalog rahatluka!

 

VEZANI ČLANCI: 

PRILOG DOKUMENTA: Pritisak na novinare, sve građane i slobodu govora u Bihaću – “Ugledna” društvena i “politička” osoba Agan Bunić uznemiren i omalovažen

KRAJIŠKI KADROVI “STRANKE ZA BOLJU BUDUĆNOST” UHLJEBLJUJU SINOVE, LJUBAVNICE …., A FAHRUDIN RADONČIĆ ŠUTI

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 26/10/2019


Vrijeme objave članka: 07:45


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!