fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

PRVI DIO – (PRILOG SPISAK): DA LI SU UDRUŽENJA/FONDACIJE U UNSKO-SANSKOM KANTONU “PERIONICE” JAVNOG NOVCA ? NAJTAJNIJI POSLOVI UDRUžENJA/FONDACIJA U UNSKO-SANSKOM KANTONU OBAVIJENI SU MAGLOM.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Na području Unsko-sanskog kantona, na dan 30. aprila 2020.godine, registrovano je 1483 udruženja / fondacija. Koncentracija udruženja/fondacija je u tek nekoliko područja djelatnosti – ostalim uslužnim djelatnostima, umjetnosti i zabave te zdravstvenom i sektoru javne uprave.

Zvanični službeni zadatak udruženja / fondacije građana, odnosno svakog oblika dobrovoljnog povezivanja tri ili više fizičkih ili pravnih lica, jeste unapređenje i ostvarivanje nekog zajedničkog ili općeg interesa te njihova svrha nije sticanje dobiti. Također, ni svrha fondacija kao pravnih osoba koje nemaju svoje članstvo i djeluju s ciljem upravljanja određenom imovinom u općem interesu ili u dobrotvorne svrhe, nije sticanje dobiti, odnosno, viška prihoda nad rashodima.

Zbog toga nas je iznenadio podatak da je u 2019.godini 422 registrirana udruženja građana ili fondacija iz Unsko-sanskog kantona (zvat ćemo ih “privatne kompanije”) ostvarilo dobit u iznosu od 1.494.039,00 KM, a rashod u poslovanju iznosio je tek 299.616 KM te je došlo do opasnosti da se tzv. nevladin sektor, o kojem inače postoje brojne predrasude i stereotipi (pranje javnog novca), opet nađu na stubu srama iako za to u pojedinim slučajevima i ne postoje osnove. Pored ostvarene dobiti “privatne kompanije” iz nevladinog sektora iz Budžeta Federacije, Kantona i Gradova ili Općina u 2019.godine “izmuzle” su 8.379.414,00 KM javnog novca poreskih obveznika iz realnog sektora. “Privatne kompanije” iz nevladinog sektora u 2019.godini prijavile su vrijednost imovine u vrijednosti nevjerovatnih 9.875.732,00 KM te su imale zaposlenih samo 88 lica.

Niti jedno udruženje/fondacija građana ne bi se trebalo baviti poslovnim aktivnostima, njihov zadatak je da se bave neprofitnim radom. Pošto je u Bosni i Hercegovine sve moguće tako su izgleda “privatne kompanije” iz tzv. nevladinog sektora Unsko-sanskog kantona pronašle rupu u zakonu pa ostvaruju milionsku dobit.

Ipak, u praksi većina onih koji žele osnovati udruženje/fondaciju u Unsko-sanskom kantonu postavljaju pitanje čime se ono može baviti misleći na profitabilne djelatnosti. S obzirom na to da udruženja/fondacije spadaju u tzv. neprofitni sektor, zakonom se izričito propisuje da sticanje dobiti ne može biti osnovni statutarni cilj udruženja/fondacije (čl. 2. stav 1. Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH). No, to ne znači da udruženje/fondacija ne može uopće obavljati djelatnost čiji je cilj sticanje dobiti (privrednu djelatnost), kako bi steklo dodatne prihode za obavljanje svojih osnovnih (neprofitnih) statutarnih ciljeva i djelatnosti, a ako već ostvaruju dobiti tzv. poslovnim djelatnostima postavlja se pitanje zbog čega dobijaju javni novac iz Budžeta.

Ne znamo da li postoje i koji mehanizmi se koriste i koliko je poreske inspekcija USK efikasna u kontroli i sankcioniranju direktnih ili indirektnih sticanja dobiti ili drugih materijalnih koristi ostvarenih iz djelatnosti udruženja/fondacija u Unsko-sanskom kantonu. Tako nam nije poznato ni da li su udruženja u 2019. godini ulagala možda u uređenja nekretnina ili recimo isplaćivala za marketinške usluge bez ikakve specifikacije troškova. Najtajniji poslovi udruženja/fondacija u Unsko-sanskom kantonu obavijeni su maglom, baš kao što je to često i njihovo informiranje javnosti zbog koje deklarativno i postoje.

Registar udruženja i fondacija Unsko-sasnki kanton – tabelarni pregled za 2019.godinu s podacima vrijednost imovine udreženja / fondacije i Prihodima iz Budžeta (izvor podataka službena web stranica Finansijsko-informatičke agencije Federacije BiH – fia.ba)

 Registar udruženja građana / fondacija u Unsko-sanskom kantonu na dan 30. aprila 2020.godine (izvor: Ministarstvo pravde USK)

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 29/06/2020


Vrijeme objave članka: 08:40


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!