fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

SAVEZ LOGORAŠA U BIH – NAKON PRESUDE HAšKOJ šESTORCI NIJE ISKLJUčENO PODNOšENJE ODšTETNOG ZAHTJEVA HRVATSKOJ

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Savez logoraša u BiH razmatra mogućnost ostvarivanja naknade štete žrtvama zločina tzv. Herceg-Bosne, za što bi teretili Hrvatsku, a nakon nedavne pravomoćne presude u predmetu “Prlić i drugi” . Potvrdio je ovo za „Avaz“ predsjednik Saveza Jasmin Mešković. On kaže da Savez očekuje da uskoro dobije otpravak presude iz Haškog tribunala, kada će se moći konkretnije odrediti o ovom pitanju.

Ranije tužbe 

– U tom pravcu već imamo kontakte s nekim međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i pravnim stručnjacima. Kada dobijemo presudu, dobro ćemo je prostudirati i stručnjaci će utvrditi ulogu i odgovornost rukovodstva Hrvatske za ono što je učinjeno žrtvama „Herceg-Bosne“ – kaže Mešković. 

Napominje da je i ranije bilo određenih tužbenih zahtjeva preživjelih žrtava prema hrvatskim sudovima, ali da su oni o tome šutjeli.– Bilo je tužbenih zahtjeva i za lica koja su zarobljavana u BiH pa deportirana u Hrvatsku, međutim, Hrvatska je šutjela, nije se o tome očitovala. Nakon ove presude, koja je konačna, ovo je prilika da se veća pažnja posveti žrtvama, a ne onima koji su proglašeni odgovornima i krivima za udruženi zločinački pothvat – ističe Mešković. 

On naglašava i da Savez logoraša u BiH neće dozvoliti da samoubistvo zločinca Slobodana Praljka zasjeni žrtve i sve ono što im je politika koju je osuđena šestorka provodila učinila mnogim nedužnim ljudima. 

Gospodari života 

– Praljak nas ne zanima od onog trenutka kada je čuo presudu. Sam je odlučio šta će učiniti sa svojim životom. On je gospodar svog života bio i devedesetih godina prošlog stoljeća, a žrtve nisu. Životima i smrću žrtava paratvorevine „Herceg-Bosna“ gospodarili su Praljak i ostali presuđeni – potcrtava Mešković. 

Na mogućnost da će bošnjačke žrtve nakon presude u slučaju „Prlić i ostali“ moći tražiti odštetu već je ukazao i hrvatski advokat Ante Nobilo. Inače, pred hrvatskim sudovima godinama se vode postupci za odštetu porodicama ubijenih civila Srba.Odštete se isplaćuju na osnovu zakona o odgovornosti države Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika oružanih i redarstvenih snaga. Zakonom je predviđeno da maksimalan isplaćeni iznos po članu porodice može biti do 33.000 eura. 

Mešković: Praljak nas ne zanima od onog trenutka kada je čuo presudu 

Baltak: Vrlo smo oprezni  

Član Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak kaže da je u ovom trenutku prerano bilo šta govoriti u vezi s podnošenjem tužbe za naknadu štete od Hrvatske. – Vrlo smo oprezni po tom pitanju. 

Za početak neophodno je dobro prostudirati tužbu. Nismo kompetentni da bismo u ovom trenutku mogli bilo šta kazati. Ako bude prostora, reagirat ćemo, a, ako se vidi da nema elemenata i da se ne može uspjeh napraviti, onda sasvim sigurno to nećemo raditi – rekao je Baltak.  

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 20


NAPOMENA:


Datum objave članka: 03/12/2017


Vrijeme objave članka: 18:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!