fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SDA CAZINA TREĆI PUT GUBI IZBORE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Nakon lokalnih izbora i najvećeg poraza krajiške SDA od osnivanja, mnogo se govori o porazu SDA Bihaća jer nije uspjela sačuvati gradonačelničko mjesto i znato težem porazu u Bužimu, bastionu SDA. O katastrofalnom porazu SDA Cazina, i to po treći put, se uopšte ne govori, jer je valjda postalo potpuno normalno da oni izgube.

Priče iz davnina, koje su o Cazinjanima kružile svijetom, stvorile su sliku o samosvjesnim ljudima ovog kraja koji nisu slijepo slijedili ni vezirske želje, niti odobravali austro­ugarske befele, o ljudima koji su se zbog teških riječi hvatali oružja, sablje dimiskije i puške kremenuše, da bi sačuvali svoj mir i svoj prestiž, svoju slobodu i svoju nadu… Te priče su, naime, mnogo više isticale spremnost ovih ljudi na kavgu, nego njihovu plemenitost. U Krajini postoji izreka da su Bišćani kirijaši i birtijaši, a Cazinjani političari. Nekako uz ovu izreku prirodno ide pitanje: da li je Cazin periferija Bihaća, ili je Bihać predgrađe Cazina? Na ovo kompleksno pitanje pokušat ćemo odgovoriti kroz analizu politike SDA Cazina.

Nakon lokalnih izbora i najvećeg poraza krajiške SDA od osnivanja, mnogo se govori o porazu SDA Bihaća jer nije uspjela sačuvati gradonačelničko mjesto i znatno težem porazu u Bužimu, bastionu SDA. O katastrofalnom porazu SDA Cazina, i to po treći put, se uopšte ne govori, jer je valjda postalo potpuno normalno da oni izgube. Isto tako, valjda je postalo sasvim normalno da kadrovi ove gubitničke organizacije godinama personificiraju politiku krajiške SDA u Sarajevu. Poslije rata to je radio Ibrahim Nadarević Baja, koji je poprilično staža nakupio u organima stranke, te zakonodavnoj i izvršnoj vlasti F BiH. Njemu se ubrzo priključio mlađahni Senad Šepić, koji se također nasjedio u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te u stranačkoj hijerarhiji dogurao do jednog od zamjenika predsjednika SDA BiH. U jednoom periodu se za ovog cazinskog političara počelo govoriti kako je on navodno nasljednik rahmetli Irfana Lubijankića.

Na poslednjim lokalnim izborima cazinsku SDA je od načelničkog mjesta dijelilo nekoliko hiljada glasova, a što se tiče vijeća otišli su u debelu opoziciju. Nije im pomoglo izbacivanje ASDA iz vlade, s obzirom da je ovo opravdavano i time da se cazinskoj SDA omoguće optimalniji uslovi za uspjeh na lokalnim izborima. Uspjeh nije polučen, ali je zato nekim drugim organizacijama SDA onemogućeno da uz podršku ASDA zadrže, odnosno osvoje gradonačelnička i načelnička mjesta. Ali su zato profitirali sa manjinskom vladom, koju vodi kadar cazinske SDA, dok je na čelu Skupštine USK-a, i dalje ostao kadar cazinske SDA. Tako dolazimo do apsurda da se kadrovi cazinske SDA, koja po treći put gubi izbore u Cazinu nalaze na čelu zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona. Umjesto da se posvete vlastitim porazima, da iz njih izvuku pouke, kadrovi cazinske SDA su se, izgleda navadili da preko tuđih leđa apstrahiraju vlastite poraze, računajući da je Bihać predgrađe Cazina.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 10/11/2016


Vrijeme objave članka: 00:00


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!