fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SDP JE POSTAO SAUČESNIK I DESNA RUKA NACIONALNIM STRANKAMA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Posljednjih godina svjedoci smo da su mnoge stranke upadale u zamke i od građanske opcije, svojom retorikom i djelovanjem, polako prelazile na stranu nacionalnih stranaka. Najbolji primjer toga je SDP, koja sebe naziva građanskom partijom, a koja je postala saučesnik i desna ruka nacionalnim strankama u BiH i to SDA-u, SDS-u, SNSD-u i HDZ-u

SDP BiH manipuliše pozicijom građanske stranke na taj način što švercuje jednu nacionalnu crtu. Tako ta partija svoju građansku komponentu nepovratno gubi. S druge strane SDP kao partija koja baštini radničku i socijaldemokratsku tradiciju, isuviše se posljednjih desetljeća udaljila, čak i programski, a o praktičnom djelovanju da i ne govorimo, od radnika, ma što taj pojam u suvremenom svijetu značio. Prihvatajući kapitalizam kao prevlađujući model političkog sistema i življenja uopće SDP BiH se, nekritički, u stilu življenja njegove rukovodne elite, upustio u eksperiment gradnje socijaldemokratije na kapitalističkim  premisama.

To su pokazali izborom novog rukovodstva i ulaskom u koaliciju sa SDA u Unsko- sanskom kantonu, sa Savezom za promjene u Tesliću, te sa SNSD-om u skoro svim opštinama u Republici Srpskoj osim u Srebrenici. SDP i ostale stranke koje oni nazivaju ljevicom su građanske stranke isto kao i SDA, HDZ, SNSD i SDS. To su pokazali i kandidatskom listom za gradsko vijeće Bihaća na nedavnim lokalnim izborima. Ono što je bilo specifično za ovu kandidatsku listu jeste činjenica da je dosta kandidata dolazilo iz javne uprave, odnosno da ih je najveći broj radilo u organima uprave te javnim preduzećima i ustanovama, što je samo po sebi bilo izdaja ideje socijaldemokratije za koju su se isti deklarativno zalagali.

Njihovo lažno političko djelovanje prepoznali su i građani koji im nisu pružili podršku na proteklim lokalnim izborima, nakon kojih je SDP postao regionalana partija sa bazom u Tuzlanskom kantonu. Jeste da je SDP na prošlim lokalnim izborima ostvario lošije rezultate, ali nije SDP ekskluzivni predstavnik ideje socijaldemokratije ili građanske opcije. Tu su i neke druge stranke, Demokratska fronta, Naša stranka, Građanski savez itd.

Porazom SDP-a nije poražen građanski koncept i ideja socijaldemokratije u BiH. Problem je u partijama koje bi trebale da baštine socijaldemokratiju, a ne da je izdaju. Zato su bili i kažnjeni od građana. Nema socijaldemokratije bez socijalne pravde, jednakopravnosti, ljudskosti, solidarnosti itd. Očigledno je da se i SDP ponašao kao nacionalne stranke ( SDA, SBB, HDZ).

Danas je jasno da se na građanski i put socijaldemokratije u izvornom obliku SDP BiH teško može vratiti. To su pokazali lokalni izbori. Oni će biti indikator za opće izbore 2018. godine. Konsolidacija u bh. politici podrazumijeva samo jedno: etničku ili unutaretničku konsolidaciju. Jasno je da je konsolidacija centar i desno od centra definitivno završen projekat u BiH, a da je nešto što je lijevo od centra doživjelo debakl.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 15/11/2016


Vrijeme objave članka: 11:43


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!