fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SILOVANJE “DEMOKRACIJE”: PROMJENA NACIONALNOSTI KAO ZANAT – “HRVAT” ZULFIKAR NIJE MOGAO BITI BIRAN ZA PREDSJEDNIKA GV BIHAćA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Epilog silovanja „demokracije“ nametanjem Hrvata za predsjednika Gradskog vijeća Bihaća doživjet će sudski slučaj zbog izjašnjavanja i kršenja procedura izbora

Slučaj presjedatelja Gradskog vjjeća Bihaća i novopočenog Hrvata Zulfikara Handukića dobit će po svemu sudeći sudski epilog jer on formalno još uvijek nije ni postao vijećnik, ali ga je zato večina koju u tamošnjem vijeću predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) pohrvatila i pozicionirala na čelo gradske Skupštlne. Naime, najprije je prijeporna činjenica to da Handukić, zvani Zosko uopće nije bio izabran u Gradsko vijeće po posljednjim rezultatima Izbora.

Još nije ni vijećnik

Njegova stranka Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) osvojila je šest vijećničkih mandata, a on se našao na osmome mjestu liste ove stranke. Zajedno sa Senadom Tutićem, Zulfikar Handukić našao se ispod praga izabranih viječnika. No, kako bi ovoga “Hrvata” ugurali u Gradsko vijeće, dvoje vijećnika iz Pomaka moralo je podnijeti ostavke i to na sjednici koja bi se mogla nazvati pravim skandalom u režiji SDA i njima bliskih Pomaka, SBB-a, DF-a. Naime, kada su ostavke dala dva izabrana vijećnika Pomaka, odmah je u igru ubačen i Handukić. Ekspresno se nakon toga odigrala predstava na kojoj je ovaj propali glazbenik, all i prevrtljivi političar izabran za predsjednika Gradskoga vijeća. No, svako silovanje demokracije pa tako i ovakvi potezi koji se izvode u žurbi i s kršenjima procedure na kraju dožive fijasko. Najprije, posve je jasno da Handukić bez prihvaćanja certifikata kao izabranog vijećnika, a koji mu mora dodijeliti Središnje izborno povjereništvo, ne može formalno ni postati vijećnik, a kamoli blti biran na vodeću poziciju bihaćkog Gradskog vijeća koji je morao biti iz reda nebošnjaka. Sada će se posve sigumo preispitati je li se ovaj novopečeni Hrvat formalno prijavio, odnosno promijenio nacionaltiost kako bi mogao doći na ovu dužnost. lzborni zakon BIH definira da se na kandidacijsklim listama na kojima se, uz ime i prezime svakog kandidata te jedinstveni matični broj i adresu prebivališta, nalazi i izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili skupini ostalih. Poseban dio lzbornoga zakona upravo definira pitanje izjašnienja o pnpadnosti konstitutivnom narodu ili skupini ostallh jer se koristi kao temelj za ostvarivanje prava na izabranu, odnosno imenovanu dužnost za koju je uvjet izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili skupini ostalih u izbornom ciklusu za koji je kandidacijska lista podnesena. Sada je otvoreno pitanje kako se Handukić izjasnio uoči proteklih lokalnih izbora u BiH.

Bio Bošnjak pa Hrvat

No, u najmanju je ruku prijeporno da se netko izjasni u jednome mandatu kao Bošnjak, a u drugome kao Hrvat. Ako je i to formalno učinio vijećnik Pomaka. Podsjetimo kako je Središnje izborno povjereništvo u mandatu 2014. – 2018. upravo reagiralo na pokušaje bošnjačkih zastupnika u Sarajevskoj županiji koji su se lažno izjasnili kao Srbi, a prethodno su bili Bošnjaci. SIP je tada odbio takvu mogućnost čak dvojici zastupnika. Ako Handukić ipak prođe i ostane predsjednlk Gradskog vijeća, Bišćani u šali već najavljuju da će konačno imati komu čestitati Uskrs kao što je ‘Hrvatu’ Edimu Fejziću iz Bosansko-podrinjske županije jedan zastupnik SDA čestitao Božić nakoon čega umalo nije izbila tučnjava.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: Zoran Krešić / Vecernji List


NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju uredničku politiku Nezavisnog informativnog portala bisce.ba. Redakcija Nezavisnog informativnog portala bisce.ba ograđuje se od iznesenih stavova u članku i ne snosi odgovornost za bilo kakvu moralnu i materijalnu štetu.


Datum objave članka: 22/01/2021


Vrijeme objave članka: 09:16


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!