fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

SKANDALOZNO: HISTORIJSKA NEPRAVDA PREMA “BIHAĆKOM VALTERU”

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice formiranja Patriotske lige u Bihaću, 10.02.2020.godine je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio nekadašnje aktiviste i članove Patriotske lige Bihać koji su 10. februara 1991. godine činili nukleus koji je formirao PL Bihać i započeo pripreme za odbranu države Bosne i Hercegovine.

Na prijemu kod gradonačelnika Šuhreta Fazlića više od dvadeset direktnih učesnika tog turbolentnog vremena koji su kasnije i činili okosnicu PL Bihać na prijemu su evocirali uspomene na pripreme i samo osnivanje Patriotske lige Bihaća. Na žalost kao i drugi društveni događaji u našem Gradu tako je i ovaj obljetnica biti će upamćena po skandalu. Naime tog dana na prijem kod gradonačelnika Fazlića nije pozvan naš sugrađanin i dokazani patriota Željko Mirković ugledni i visokocijenjeni član naše zajednice i bihaćkog SDP-a.

Željko Mirković je davne 1991.godine kao radnik tadašnjeg Sekreterijata za narodnu odbranu opštine Bihać koji je neformalno bio pod kontrolom JNA tada jedine i zvanične oružane sile na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine hrabro i odlučno dana 18.09.1991.godine /PRILOG DOKUMENT/ stupio u tajni pokret otpora pod imenom Patriotska liga. Naš sugrađanin Mirković u to vrijeme nije kalkulisao kao mnoge njegove radne kolege, shvatio je Željko da Jugoslavija kao zajednica više ne postoji i da JNA pod kontrolom Slobodana Miloševića priprema krvavi rat u Bosni i Hercegovini. Znao je Željko Mirković da kao Srbin pristupanjem Patriotskoj ligi postaje direktni neprijatelj Službe državne bezbjednosti i Službe vojne bezbjednosti JNA te da svoj život izlaže pogibelji. Hrabro i junačko srce Željka Mirkovića a pod svakodnevnom krinkom radnika Sekreterijata narodne odbrane u Bihaću izvlačio je vrijedne informacije koje su bile krucijalne za Patriotsku ligu u Bihaću.

U današnjem vremenu, nažalost, značaj prefinjenine i istančane uloge Željka Mirkovića u historijskim važnom vremenskom periodu organizovanja odbrane naše države nije prepoznata i cijenjena od strane onih grupacija koje u sadašnjosti njeguju tradiciju bosansko-hercegovačkog pokreta otpora Patriotska liga. Najblaže kazano skandalozno je ignorisati historijski značaj i ulogu Željka Mirkovića a koja se sa punim pravom može uporediti sa sarajevskim Valterom iz drugog svjetskog rata. Isto tako je skandalozno da gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, aktivni učesnik oslobodilačkog rata 1992.-1995. u BiH, ne poznaje važne historijske događaje i aktiviste Patriotske lige grada Bihaća. Za ovaj skandal, a koji je zasjenio ideju, značaj i ulogu Patriotske ligu u Bihaću, veliku ako ne i najveću odgovornost snosi organizacioni odbor 29.godišnjice formiranja Patriotske lige u Bihaću.

Zato, insistiramo da gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, čelništvo Udruženja koje njeguje tradiciju Patritoske lige, čelništva boračkih udruženja iz Bihaća i Ministar ministarstva za pitanje boraca i RVI pri Vladi USK pošalju javnu ispriku i pozovu na odgovornost sve one koji su zbog propusta u organizaciji prijema kod gradonačelnika Bihaća nanijeli historijsku nepravdu prema Željku Mirkoviću bihaćkom Valteru.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 11/02/2020


Vrijeme objave članka: 11:38


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!