fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

SKANDALOZNO: U OPĆINI CENTAR SARAJEVO PRIPREMA SE IZBORNI INŽINJERING I NAMJEŠTANJE IZBORNIH REZULTATA. FRIZIRANJE IZBORNIH REZULTATA OD 500 KM DO 1500 KM

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prema pouzdanim i provjerenim informacijama BISCE.BA sazanaje da je protiv većine članova Općinske izborne komisije Centar Sarajevo podnesena je prijava Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od strane Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Portal bisce.ba saznaje da je Ured do navedenih informacija i saznanja iz prijave došao preko više lica koja su se u proteklom periodu lično obratila Uredu, uz zahtjev da ostanu anonimna. Ured došao da saznanja da se na dolazećim lokalnim izborima priprema izborni inžinjering i namještanje izbornih rezultata prilikom unošenja podataka u Odsjeku za informatiku Općine Centar Sarajevo.

Prema raspoloživim podacima do kojih je došao Ured, šablon po kojem se postupalo u prošlim izbornim ciklusima, a koja će se primjeniti i na predstojećim lokalnim izborima je sljedeća: uposlenici navedenog Odsjeka, Samir Širić, koji je inače šef ovog Odsjeka, te lice Nermin Vejz, po nalogu bivšeg načelnika Općine Centar, Dževada Bećirevića, kao i pojedinih članova Općinske izborne komisije Centar, i to lica Čopelj Nasera, Brdarić Merime i sekretara OIK-a Skalonja Aide, ne unose činjenično stanje koje dobiju, već unose frizirane tj. netačne izborne rezultate, koji se bitno razlikuju od onih prebrojanih na biračkim mjestima.

Treba istaknuti da su ova lica navodno blisko povezana sa predsjednikom Općinskog odbora SDA Centar Terović Jasminom, koji im izdaje naloge koga i koliko treba favorizirati. Također, postoje saznanja da se prilikom unosa izbornih rezultata svjesno i namjerno unose pogrešni podaci pojedinim kandidatima i političkim subjektima, i to obično onima koji su najozbiljniji izborni protivnici trenutno vladajućoj stranci. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo došao je do saznanja da gore navedeni dvojac iz Odsjeka za informatiku nudi friziranje rezultata pojedinim kandidatima za novčane iznose u rasponu od 500,00 do 1.500,00 KM.

Ured također ima saznanja, da naprijed opisane metode izbornog inžinjeringa, će se posebno koristiti tokom provođenja ovogdošnjih lokalnih izbora, a sve s obzirom na činjenicu da je u toku posljednja izborna godina sadašnjeg saziva OIK-a Centar, koji će po svaku cijenu, preko sadašnje v.d. predsjednice OIK-a Hadžihalilović Maje pokušati zadržati postojeću većinu u Općinskom vijeću Centar, te poziciju načelnika, kako bi zauzvrat dobili novi mandat u OIK-u, koji im je obećan kao protuusluga.

Posebnu ulogu će nadolazećim lokalnim izborima odigrati članica OIK-a Pušonja Ljiljana (inače članica SDP-a), koja je zadužena za mobilne timove, te će ona dobivati posebne zadatke od strane Čopelj Nasera, gdje će se pokušati izvršiti zamjena biračkih listića, kao što je rađeno i ranijih godina, na način da će se regularno popunjeni listići zamjeniti ranije pripremljenim i popunjenim listićima.

Nadalje, naš portal, saznaje da Ured u prijavi ističe još nekoliko činjenica i eventualnih rizika vezanih za provođenje izbornog procesa. Naime, prema navodima anonimnih prijavitelja, u ranijim izbornim ciklusima dešavalo se da na većini biračkih mjesta, ispred biračkog mjesta ne bude policijskog službenika. Događalo se da policijski službenik napusti biračko mjesto određeni vremenski period ili sjedi u nekom od obližnjih ugostiteljskih objekata, zajedno sa drugim policijskim službenicima.

Jedan od eventualnih rizika u prijavi Ureda naveden je sam transport izbornog materijala, od jednog biračkog mjesta do narednog biračkog mjesta ili općine, jer se ranije dešavalo da članovi OIK-a, na nekim biračkim mjestima ostanu i po sat vremena, što izaziva određenu sumnju, ako se uzme u obzir činjenica da tom prilikom trebaju samo pokupiti vreće sa izbornim materijalom.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 10/11/2020


Vrijeme objave članka: 22:46


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!