fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

SLIJEDI LI MASOVNO TROVANJE BIšćANA PITKOM VODOM ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Gradsko vijeće Bihać je 08/05/2019. godine na vanrednoj sjednici jednoglasno odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata i izbjeglica iz središta Bihaća. Riječ je o prigradskom naselju na lokaciji podno Plješevice, u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

U usvojenim zaključcima definirano je da će Grad Bihać uz pomoć gradske i kantonalne organizacije Crvenog križa i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u roku od 60 dana pripremiti lokalitet za izmještanje migranata i izbjeglica iz gradskog središta.

– Ovu sam lokaciju predložio jer je u vlasništvu Grada Bihaća i ispunjava minimalne uslove za formiranje privremenog prihvatnog centra, odnosno ima mogućnost priključka vode i struje. Udaljena je nekoliko kilometara od središta grada, a svakako je na putnoj ruti migranata prema Evropskoj uniji. Bitno nam je da je lokacija između grada i granice s Evropskom unijom, jer ne možemo više dopustiti njihov boravak na javnim površinama i konstantno vraćanje u najnaseljenije gradsko područje – istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

No, gradonačelnik Šuhret Fazlić u svojem ekspozeu na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća da li svjesno ili ne, a zbog “svjesnog” ćutanja javnih poduzeća pod ingerencijom Gradske administranacije Bihaća (JP VODOVOD Bihać i JP KOMRAD Bihać), uskratio je  važnu informaciju stanovnicima Bihaća.

Prošlog vijeka, davne 1970. godine na području Vučjaka nalazilo se smetlište tadašnje općine Bihaća. No, tadašnja općinska administracija Bihaća zabranila je daljnje odlaganje smeća i izgradnju stambenih objekata na pomenutom terenu. Razlog ovoj odluci bile su podzemne vode na terenu Vučjaka koje su podzemnim vodotocima zavrsavale na sadašnjem izvorištu Klokota.

Tadašnja općinska administracija Bihaća, 1970. godine naredila je komunalnim poduzećima VODOVOD i KOMRAD općine Bihać da se provedu detaljna ispitivanje gdje završaju podzemne vode koje se i danas nalaze u rejonu Vučjaka. U to vrijeme tačna i provjerjena metoda bila je ispuštanje nekoliko cisterni biorazgradive plave boje. Ispuštanjem plave boje utvrđeno je da podzemne vode iz rejona Vučjaka dotiču u sadašnje izvorište Klokota.

Klokot kao glavno izvorište pitke vode kojim se snadbijeva preko 70% domaćinstava grada Bihaća, a zahvaljujući glasovima kleptokrata u gradskom vijeću Bihaća postat će izvor vode zatrovane teškim metalima i fekalijama koju će 90% Bišćana biti prinuđeni da plaćaju i da svakodnevno piju samo zato što nisu financijski potkovani da svakodnevno kupuju pitku vodu u trgovačkim centrima.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 10/05/2019


Vrijeme objave članka: 21:07


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!