fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

SLUČAJ PREMINULI POLICAJAC MUHAMED ZIRIĆ: POČELO SUĐENJE SADIKOVIĆ FUADU, HARUNU I EDIJU IZ BIHAĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Napominjemo predstavnike drugih medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala sadržaj ovoga članka da podignuta optužnica protiv određenih osoba ne znači da su te osobe zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Dana 14. januara 2021.godine na općinskom sudu u Bihaću pred sudijom Dinom Muslićem je počelo suđenje Fuadu Sadikoviću, Harunu Sadikoviću i Ediju Sadikoviću iz Bihaća a na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva USK broj: T01 0KT 0032032 18 od 17.maja 2019.godine. Suđenju su bilu prisutni osumnjičeni i njihov pravni zastupnik Kadić Ibrahim, Kantonalni tužilac USK, otac preminulog policajca MUP-a USK Muhameda Zirića, Mersad Zirić.

Nakon što je sudija Muslić Dino utvrdio identitet osumnjičenih i dvojice pozvanih svjedoka Amira Delića i Bajre Durdžića, pozvao ja Kantonalnog tužioca da pročita optužnicu koja je podignuta na osnovu odredbi iz člana 45. Stav 2. Tačka „b“ i „i“i i člana 241. stava 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH.

Prenosimo dio optužnice koju je pročitao Kantonalni tužilac USK:

Dana 15.11.2018. godine, u Bihaću, oko 22,30 sati, a po prethodnom dogovoru nakon što je osumnjičeni Sadiković Harun na društvenoj mreži Facebook-u navodno vidio objave Zirić Muhameda, a koje su se po njegovom mišljenju odnosile na trećeosumnjičenog Sadiković Edia, njegovog brata, i bile su uvrijedljivog sadržaja, iste je pokazao svome ocu prvoosumnjičenom Sadiković Fuadu a potom i bratu trećeosumnjičenom Sadiković Ediu, pa izrevoltirani takvim objavama skupa su donijeli odluku da krenu potražiti Zirić Muhameda kojeg su pronašli u kafe baru „Borik” u ul. V Korpusa grad Bihać, nakon čega je Zirić Muhamedu koji je sam stajao uz šank, prišao prvoosumnjičeni Sadiković Fuad te mu se obratio povišenim tonom i psujući mu majku riječima „j…. ti mater u usta, šta glumiš ti i šta pišeš ti po internetu” unijevši mu se pritom prsima i licem u njegovo lice s namjerom da ga fizički napadne, dok se je Zirić Muhamed povlačio prema unutrašnjosti šanka s namjerom da izbjegne sukob, a osumnjičeni Sadiković Fuad je nastavio da mu se unosi u lice ulazeći u šank, kom prilikom je razbio i pepeljaru na šanku, nakon čega je Sadiković Fuad sa obje ruke udario u predjelu glave — obraza Zirić Muhameda, pa dok se je ovaj pokušao zaštiti, prišao je drugoosumnjičeni Sadiković Harun te su ga obojica zajedno udarala rukama u predjelu glave, nakon čega je Zirić Muhamed izgubio ravnotežu i pao na pod unutar samog šanka i dok se nalazio u tom položaju prišao mu je trećeosumnjičeni Sadiković Edi i udario ga nogom u predjelu desne ruke — podlaktice kojom je Zirić Muhamed zaštitio glavu, govoreći mu cijelo vrijeme i to Sadiković Harun i Sadiković Edi da je pjano i klošar, psujući mu majku i dijete, a zatim se Sadiković Edi obratio Zirić Muhamedu riječima „dobro ćeš zapamtiti ovu noć, a isto će biti i tvom jaranu Jusufu Tutiću kojem ću ja ubiti dijete, a tebi ću ubiti familiju”, nakon čega su nastavljajući upućivati Zirić Muhamedu psovke i uvrede napustili lokal, da bi Zirić Muhamed uzeo svoj mobilni telefon sa poda koji je prilikom tuče pao na isti, i odmah nazvao policiju s namjerom da prijavi osumnjičene, te da prijavi prijetnje upućene njegovom kolegi Tutić Jusufu i njemu, a koje prijetnje su kod njega izazvale strah za život njega i njegove porodice, te porodice prijatelja Tutić Jusufa, a po dolasku policijske patrole oštećeni Zirić Muhamed je odveden u Dom zdravlja a potom je odveden u Policijsku stanicu u Bihać i lišen slobode.

Dakle, prvoosumnjičeni Sadiković Fuad, drugoosumnjičeni Sadiković Harun i trećeosumnjičeni Sadiković Edi grubim vredjanjem, zlostavljanjem drugoga, izazivanjem tuče i naročito drskim ponašanjem, u sastavu grupe ugrozili gradjanski mir, a trećeosumnjičeni Sadiković Edi ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život tih osoba.

Čime je prvoosumnjičeni Sadiković Fuad i drugoosumnjičeni Sadiković Harun počinili krivično djelo — nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, a trećeosumnjičeni Sadiković Edi počinio u sticaju krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Nakon što je Kantonalni tužilac pročitao optužnicu sudija općinskog suda u Bihaću tražio je od osumnjičenih Fuada Sadikovića, Haruna Sadikovića i Edija Sadikovića da se izjasne o krivnji. Osumnjičeni su se izjasnili da nisu krivi.

U nastavku suđenja unakrsnim ispitavanjem Kantonalnog tužioca i pravnog zastupnika Ibrahima Kadića saslušani su svjedoci Bajro Durdžić i Amir Delić koji su bili prisutni u vrijeme počinjenja krivičnog djela u ugostiteljskom objektu „BORIK“ 15.11.2018.godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 8.februar 2021.godine

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 16/01/2021


Vrijeme objave članka: 15:34


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!