fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SOCIJALDEMOKRATIJA NA NAŠ NAČIN: FATKA JE PREŠLA CRVENU LINIJU, NEMA POVRATKA NAZAD

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Politička korupcija je potkategorija korupcije koja obilježava ilegalno ostvarivanje koristi (nematerijalne ili materijalne) od strane vladinih dužnosnika, odnosno političara. Ilegalne radnje dužnosnika smatraju se političkom korupcijom samo onda kada su te radnje direktno vezane za dužnost koju obavljaju.

Politička korupcija ostvaruje se putem podmićivanja, iznude, kronizma, nepotizma, parohijalizma, patronata, trgovanja utjecajem, ucjene, pronevjere i sl. Politička korupcija ima veliki utjecaj na ekonomiju države tako to povećava troškove poslovanja i plaćanja.

Smjena Elvedina Sedića (POMAK) sa mjesta direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK izazvala je veliku buru u javnosti koja je svoje negodovanje i nezadovoljstvo i ovaj put izražavala na pogrešom mjestu, na društvenim mrežama. Elvedin Sedić je ekspresno smjenjen na sjednici vlade USK pod sumnjivim okolnostima. Podsjećamo da je Elvedin Sedić u kratkom vremenu detektirao višemilionsku pljačku javnog novca u ZZO USK. Pljačkao se i nastavio se pljačkati javni novac na fiktivnim putnim nalozima, fiktivnim dežurtstvima ljekara, lažnim banjskim liječenjima i tko zna na čemu još sve.

Na press konferenciji održanoj 4/12/2019.godine iznio je šokantan podatak o razlozima smjene, a između ostalog da je smjenjen jer nije htio imenovati jednog člana porodice zastupnice u Skuštini USK u komisiju za ortopedska pomagala. Ranije je Elvedin Sedić upoznao javnost da je interni revizor utvrdio da postojanje ove komisije neopravdano sa finansijske strane, a s druge strane i komplikuje proceduru ostvarivanja prava na ortopedska pomagala.

Naravno nije potrebna neka pamet da bi se detektovalo o kojoj zastupnici je riječ, a riječ je o Fatki Kulenović (SDP) i njenom suprugu Kulenović dr. Almiru. Nakon što je Elvedin Sedić uvažio mišljenje i nalaz internog revizora donio je odluku da se ukida komisiju za oftamološka i slušna pomagala, te razrješuje Predsjednika komisije i članove komisije. Fatka Kulenović je krenula u žestoku “diplomatsku ofanzivu”, a prema provjerenom izvoru iz Vlade USK, prva destinacija Fatke Kulenović bio je kabinet Premijera USK Mustafe Ružnića (A-SDA). “Heroina diplomatije” od Premijera je zahtjevala da se njen muž ODMAH vrati u komisiju. Prema istom našem izvoru Fatka Kulenović je vršila pritisak na Premijera i ucjenjivala ga podrškom njegovoj Vladi u Skupštini USK od strane SDP-ovih zastupnika. Fatkina “diplomatska ofanziva” pokrenuta je zbog 600 KM ukinute mjesečne naknade a koju je ostvarivao njen muž Kulenović dr. Almir. U posljednje tri godine koliko je bio član Komisije za oftamološka i slušna pomagala suprug Fatke Kulenović ostvario je neoporezovani prihod oko 21.600 KM. Da je Fatka Kulenović slika i prilika licemjerstva i bestidnosti dokazuje i njen imovinski karton u kojem nije prikazala ostvarene prihode supruga u komisijama (Imovinski karton: LINK). Neprimjerenim i degutantnim ponašanjem, zastupnica Fatka Kulenović i zvanično je prešla crvenu liniju, te je svojom voljom i od nikoga natjerana, javnosti Bihaća i USK otkrila stvarni razlog njenog bitisanja u politici. Napravila je iskorak i zakoračila u svijet političke korupcije u kojem se ne može kupiti povratna karta.

Na žalost, premijer Vlade USK Mustafa Ružnić (A-SDA) podlegao je pritiscima i ucjenama Fatke Kulenović (SDP) i učinio je presedan u dosadašnjem radu svih Vlada USK. Službenim aktom upućenom direktoru Elvedinu Sediću, Premijer je tražio pismeni odgovor vezano za slučaj Kulenović dr. Almira i vlastitom naivnošću poput francuske sobarice postao je direktni učesnik političke korupcije.

Kod Fatke Kulenović postoji samo jedna ideologija – ideologija novca. U opskurnom političkom radu kreature Fatke Kulenović nitko se ne može sjetiti čime je ona doprinijela krajiškom društvu. Fatka će ostati zapamćena po političkoj korupciji, a njeno ponašanje eklatantan je primjer da SDP u Unsko-sanskom kantonu ne zna i ne želi raditi zakonito!

Fatka Kulenović je definitivno popljuvala ideju socijaldemokratije i principe: sloboda, jednakost i socijalna pravda i solidarnost, te je SDP-u USK napravila najveću sramotu i napravila ga još većom lakrdijom u Bihaću i USK. Ovo se nikada u historiji socijaldemokratije nije dogodilo.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 05/12/2019


Vrijeme objave članka: 11:37


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!