fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SOCIJALDEMOKRATIJA NA NAŠ NAČIN: NEOSTVARENI POLITIČKI MOKRI SNOVI SDP-OVACA U SKUPŠTINI USK

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Nakon formiranja kantonalne vlasti 2018. godine “jasno je bilo da će ovo biti jedan od najgorih kantonalnih skupštinskih saziva Unsko-sanskog kantona kada je riječ o efikasnosti”. Niko niti u najgorima snovima nije očekivao toliku neefikasnost i nedostatka volje zastupnika u Skupštini USK za radom ili trudom za obavljanju aktivnosti u korist građana USK.

Posljednje dvije godine bile su agonija za sve one koji prate rad Skupštine USK i zastupnika. Mnogi analitičari smatraju da nikada nije bilo manje konstruktivnih rasprava, nikada više političke korupcije, nikada više zaštite vitalnih ličnih interesa zastupnika, nikad više podmetanja i prljavih političkih zakulisnih igara od strane pojedinih zastupnika.

Niti jedan skupštinski saziv od osnivanja Unsko-sanskog kantona nije imao ovako lijene i niškorisne zastupnike koji se ne bave svojim poslom, ne pripremaju se za sjednice i raspravu, ali svakog 5. u mjesecu uredno primaju najveće plaće u Federaciji BiH. U ovom sazivu kantonalne Skupštine nikako se nije radilo na pitanjima koja se tiču građana USK. Čast izuzecima. Zatim, zastupnici uopšte nisu bili predlagači zakona već su razmatrali samo ono što Vlada USK uputi u skupštinske klupe.

Ovaj saziv kantonalne Skupštine USK ima najjnesposobnijeg zamjenika Predsjedavajućeg skupštine USK Razima Halkića (SDP) koji je pokazao ogromnu dozu nesposobnosti pripremanja i vođenja sjednica Skupštine USK. Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK pored toga što je najlošiji on nema ni autoriteta te je politički skrnavio skupštinsko rukovodstvo. No, zato je zamjenik Predsjedavajućeg itetako istaknuo svoje kvalitete, zajedno sa svojim partijskim drugovima Fatkom Kulenović, Alminom Hopovcem i Amelom Šahinovićem, u političkim spletkarenjima i sapunjanju basamaka aktulnom premijeru Vlade USK Mustafi Ružniću. Razim i njegovi partijski drugovi intezivno su radili da SDP preuzme političko liderstvo u aktualnoj koaliciji sa A-SDA i u tim političkim zakulisnim igrama nastojali u svoje redove dovesti zastupnike Rasima Kanterevića i Ildu Alibegović i tako povećati broj SDP-ovih zastupnika sa trenutnih pet na sedam zastupnika i poslati poruku A-SDA da je SDP najbrojnija politička opcija u aktualnoj skupštinskoj koaliciji. U političkim mokrim snovima SDP-vci željeli su poziciju premijera Vlade USK a Amarilda Mulića na čelu Vlade, te da suprug zastupnice Fatke Kulenović preuzme poziciju direktora Kantonalne bolnice „dr. Irfan Ljubijankić“ ili direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Razim Hallkić i drugovi bili su spremni razgovarati pa čak i dogovoriti skupštinsku koaliciju sa SDA ukoliko A-SDA ne prihvati njihove uvjete, no predsjednik KO SDP USK Hajrudin dr. Havić osujetio je plan SDP-ovih disedenata u Skupštini USK.

Ovo su pokazatelji koje imamo nisu na nivou trača i još jedan u nizu dokaza da je ovo najnefikasnija kantonalna skupština u Federaciji BiH. Umjesto da SDP-ovi zastupnici u Skupštini rade za doborobiti građana USK i pred očima javnosti pokažu da imaju zadatak i obavezu da svojim diskusijama traže rješenja, predlažu Zakone koji će barem za jedan promil poboljšati život građana USK, zamjenik Predsjedavajućeg skupštine USK zajedno s partijskim drugaricama i drugovima trošili su dragocjeno vrijeme i javni novac kojim ih plaćaju poreski obveznici USK na politička spletkaranja i sapunjanje mermernih basamaka Premijeru Mustafi Ružniću.

Da ne budemo grubi, ovo je nepobitan dokaz da personalni kvalitet Razima Halikća i drugih jako nizak, a dosadašnjim političkim radom u Skupštini USK nisu pokazali zrelost niti dovoljan nivo odgovornosti da vode građane USK u bolji život.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 11/12/2020


Vrijeme objave članka: 11:32


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!