fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

SRAMOTNO ZA RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE BIH I MUFTIJSTVO BIHAĆKO: EKLATANTAN PRIMJER ZLOUPOTREBE ISLAMSKE VJERE I BRUTALNO PROFANIZIRANJA ISLAMSKIH VJERSKIH OSJEćAJA, SIMBOLA I PRAKSE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Preko 30 godina sve vjerske zajednice su prisutne u bosanko-hercegovačkoj politici posebno u vrijeme predizbornog agitiranja i kampanja. Iako se vjerski velikodostojnici načelno ograđaju od podrške određenim strankama, ipak nižerangirani imami bilo kroz hutbe, a naročito preko društvenih mreža direktno ili indirektno vjernicima sugeriraju za koga trebaju glasati.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je prije četiri godine donio odluku da se tokom vjerskih obreda i propovijedi ne smiju favorizirati političke stranke, što je novina u odnosu na ranije, kada su imami i drugi službenici govorili vjernicima za koga će glasati. Liniju razdvajanja politike i vjere u BiH nekada je nemoguće razaznati i pojedini nižerangirani imami rado prihvataju ponude tzv. političara. Činjenica je da mnogi tzv. političari, u nedostatku istinskih argumentata i mogućnosti i sposobnosti da animiraju glasače da za njih glasaju, često sklapaju neprirodne i nenormalne saveze sa lokalnim imamima i na taj način ih uvuku u političke borbe, u političke konfrotancije ili u političku kampanju.

Iako je prema ranijim izjavama vjerskih lidera između ostalog i Reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH dalo se zaključiti da u prvim redovima džamija neće dominirati političari, no takvu praksu je teško održati, naročito u ovom suvremenom tehnološkom dobu.

Nažalost, u Muftijstvu bihaćkog na čijem je čelu hfz. Mehmed ef. Kudić, očigledno je da nemaju nikakvu kontrolu nad radom i ponašanjem pojedinih nižerangiranih Islamskih vjerskih službenika – imama u svojem Muftijstvu, a koji svjesno ne poštuju odluku Rijaseta Islamske zajednice u BiH od prije četiri godine. Tako je imam u bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac Safet ef. Begić preko društvene mreže Facebook dana 7. novembra 2020.godine u 09:56 sati objavio status sljedećeg sadržaja:

Jesil potrosio milion budzetske rezerve?… Jesam. Jesil na savjetnike potrosio milion maraka?…. Jesam. Jesil nenamjenski potrosio namjenska sredstva?… Jesam. Jesil uhapsen zbog primanja mita?… Jesam. Jesil iza sebe ostavio grad u dubiozi od 50 miliona maraka duga?… Jesam. Jesil uzeo bijeli kruh a obecao si da neces?… Jesam. I sta bi sad?…. Otvorio bi grad. Grad ili kasu???

Objavljeni status imama Safeta ef. Begića očigledan je primjer zloupotrebe Islamske vjere na štetu ugleda i časti jednog od kandidata za Gradonačelnika Bihaća, te je ovo izrazit primjer brutalnog profaniziranja islamskih vjerskih osjećaja, simbola i prakse. Krucijalno etičko pitanje koje se Reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH i Muftiji bihaćkom nameće jeste da li oni uopće mogu, žele i imaju hrabrosti Islamsku vjeru zaštititi od ove zloupotrebe imama Safeta ef. Begića. Očigledno je da Safet ef. Begić nije neutralan te u javnom medijskom prostoru nije se isključio od govora o politici.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 07/11/2020


Vrijeme objave članka: 16:30


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!