fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Društvo

OTVORENO PISMO: SUOčIMO SE S DIJELOM NEGATIVNOG NASLJEđA HRVATSKE POLITIKE PREMA BIH

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Pozivamo hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor da pokažu snagu odgovornih političara i da se suoče s dijelom negativnog nasljeđa hrvatske politike prema BiH, a ne da kukavički i krajnje politikantski ostavljaju taj težak problem sljedećim genercijama.

Građanski odbor za ljudska prava uputio je otvoreno pismo Vladi i Saboru R Hrvatske:

“Navodi iz haške optužnice šestorici čelnika Herceg–Bosne, potvrđeni pravomoćnom presudom MKSJ, bili su poznati, kao niz pojedinačnih i međusobno povezanih svjedočenja, zadnjih dvadesetak godina.

Da je vlast u Herceg-Bosni bila direktna ekspozitura predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, da su HVOm zapovjedali visoki časnici HVa, potvrđuju brojne pisane izjave, naređenja i stenografirani razgovori objavljeni u javnosti puno prije prošlotjedne pravomoćne presude.

Mnogi su u Hrvatskoj osudili opsesiju Franje Tuđmana pripojenjem dijela teritorija BiH Republici Hrvatskoj kao politiku nedostojnu jedne demokratske države, kao postupak nemoralan i dugoročno štetan Republici Hrvatskoj, a kao zločin u mnogim konkretnim elementima „izvedbe“ – Ahmići, Stupni Do, Stolac, Heliodrom, Dretelj, …

Poslije pravomoćne presude činjenice o zločinima, stradanjima i žrtvama se nisu promijenile ali je realnost, da one neće ostati „ispod tepiha“ kuda su ih sve ove godine dobar dio hrvatske politike i dobar dio medija gurali, doživljena kao šok.

Pozivamo hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor da pokažu snagu odgovornih političara i da se suoče s dijelom negativnog nasljeđa hrvatske politike prema BiH, a ne da kukavički i krajnje politikantski ostavljaju taj težak problem sljedećim genercijama.

Umjesto deklarativnog i licemjernog „osuđivanja svih zločina“ predlažemo da Vlada RH nađe sredstva za obeštećenje žrtava koncentracijskih logora koje je držao HVO. Na prvom mjestu zato što bi to bilo ispravno. Ali i zato što bi takva gesta doprinijela stabilizaciji BiH i bila bi u izravnom dugoročnom interesu RH, popravila bi ozbiljno poljuljan ugled RH u svijetu i, pragmatično, bila bi nešto na što bi većina građana Hrvatske konačno mogla biti ponosna. Drugim riječima, bila bi izraz državničke mudrosti”, stoji u otvorenom pismu Građanskog odbora za ljudska prava.

Zoran Pusić

Zagreb, 3. XII 2017.

Otvoreno pismo supotpisuju:

Inoslav Bešker

Rada Borić

Danko Bosanac

Želimir Brala

Nadežda Čačinovič

Srđan Dvornik,

Igor Galo, Mirjana Galo,

Goran Gazivoda,

Rajko Grlić,

Eugen Jakovčić,

Pero Jurišin,

Snježana Kordić,

Ante Lešaja,

Svetozar Livada,

Dragan Markovina,

Vili Matula,

Milorad Milun,

Ante Nobilo,

Boris Pavelić,

Drago Pilsel,

Vesna Puhovski,

Nenad Stazić,

Vesna Teršelič,

Zdravko Zim

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 271


NAPOMENA:


Datum objave članka: 05/12/2017


Vrijeme objave članka: 13:37


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!