fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

SVE IZ NAŠEG DŽEPA – GLEDAJTE DA OPET GLASATE ZA NJIH

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se političke stranke mogu finansirati iz budžeta Bosne i Hercegovine, entitetskih budžeta, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko Distrikta, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave. Samo za 10 političkih stranaka od 2004. do 2015. godine iz budžeta je isplaćeno više od 174 miliona maraka, a procjenjuje se da je “ukupna politička scena” potrošila više od 220 miliona!

Rekorder u prisvajanju najviše novca iz državnog, entitetskih, kantonalnih i budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave je Stranka demokratske akcije. Od 2004. do 2015. godine isplaćeno im je 42 miliona maraka! Na drugom mjestu nalazi se SDP kojima je u istom periodu isplaćeno nešto više od 32 miliona maraka

Iako državni zastupnici SNSD-a često bojkotuju rad i ne prisustvuju sjednicama državnog parlamenta, to nije bila nikakva prepreka da u ovom takmičenju prikupljanja novca za stranku osvoje broncu. Za 11 godina isplaćeno im je više od 24 miliona maraka.

Slijede Stranka za BiH 21 milionHDZ BiH 17 milionaSDS 13 milionaSBB 6 milionaPDP 6 milionaNarodna stranka radom za boljitak 5 miliona te HDZ 1990 4,8 miliona maraka.

Prema podacima Centralne izborne komisije, građane BiH ovih 10 stranaka u posljednjih 11 godina koštalo je više od 174 miliona maraka. Usporedbe radi, to je više od  420 hiljada prosječnih penzija u BiH. 

Međutim, ukoliko se na listu dodaju i sredstva koja su dobile i ostale stranke cifra prelazi i 220 miliona maraka.

Pored ogromnog novca koji dobijaju iz raznih budžeta i nivoa vlasti, to nije dovoljno. Centralna izborna komisija iz godine u godinu utvrđuje brojna kršenja Zakona  o finansiranju političkih stranaka. Prvenstveno se radi o tome da sredstva koja dobiju iz budžeta nisu iskorištena za ciljeve utvrđene programom i statutom, čime su se direktno kršile odredbe Zakona. Osim toga, utvrđeno je finansiranje iz zabranjenih izvora, ostvarivanje priloga iznad limita, uplaćivanje na račune koji ne pripadaju direktno političkoj stranci, a zaključeno je i da nije vođena adekvatna evidencija.

U prošlosti je bilo mnogo inicijativa za izmjenu Zakona o finansiranju političkih stranaka tako da se ukine finansiranje stranaka iz budžeta. Do takvih izmjena nikad nije došlo. U međuvremenu vladajuće stranke i dalje rade na tome da se povećaju akcize na gorivo, i od građana uzme novac koji nemaju. 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 16


NAPOMENA:


Datum objave članka: 01/12/2017


Vrijeme objave članka: 10:35


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!