fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SVE TRI STRANE JEDNOG REžIMA ZLA I ZLOčINA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prvostepenom presudom Ratku Mladiću za genocid, priča o sve tri strane koje su činile zločine je prevaziđena. Mediji više nemaju nikakva razloga govoriti na takav način. Postoje sve tri strane jedne strane. Sa prvostepenom presudom Ratku Mladiću sve tri strane jednog zločina su zaokružene za politički, vojni i policijski vrh Republike Srpske.

Politički vrh Republike Srpske je kažnjen od Biljane Plavšić, preko Momčila Krajišnika do Radovana Karadžića. Vojni vrh je kažnjen sa gotovo svim oficirima iz Generalštaba Vojske RS i evo je izrečena prvostepena presuda za genocid njihovom komandantu Ratku Mladiću.

Konačno i policijski vrh RS-a je odavno osuđen: Mićo Stanišić i Stojan Župljanin. Dakle, više se zločini ne mogu razvodnjavati pričama o sve tri strane. Narod bi rekao tri strane u jednom zločinu.       

Kao i ova Mladićeva, sve presude su upućene prema BiH. One su historija Bosne i Hercegovine i moraju biti budućnost njenog zajedničkog života. Da se zlo više nikome ne ponovi. 

Priča o zločinima „sve tri strane“, redovno je izgovarana kao uslov pomirenja. Bilo bi to pomirenje sa amnezijom za žrtve. Sada imamo gotovo sve presude Tribunala protiv jednog režima zla i zločina. Bilo kakvo negiranje tih presuda znači da se negatori žele samo vješto praviti ludim. Te će presude zločincima postati sudska praksa i postati dio međunarodnog prava.

Politika će morati implementirati posljedice ove presude. Jer, jedno je ono što je dio međunarodnih mirovnih sporazuma u Dejtonu i Parizu, a drugo je međunarodno pravo koje će nakon konačnih presuda morati preispitati svoja prvobitna rješenja. Oko toga se ne treba zavaravati.

Kao što se skrivanjem Karadžića i Mladića od pravde pokušala poništiti krivica, tako se upornim negiranjem najtežih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti pokušavalo iznuditi odustajanje žrtava od istine. To negiranje je trajalo četvrt vijeka i može trajati pola stoljeća, ali neće proći. Ukoliko se nastavi negiranje zločina genocida neko novo sudsko vijeće će u žalbenim postupcima Karadžiću i Mladiću uzeti u obzir i spornu tačku 1. optužnice o genocidu u šest opština: Foča, Kotor Varoš, Vlasenica, Ključ, Sanski Most i Prijedor i definitivno zapečatiti jednu nerazumnu konstrukciju javne laži.       

Presuda Mladiću je otvorila pitanje moralnog u ljudima. Oni koji i dalje ne prihvataju i negiraju haške presude, jednako su negirali strašne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH. Odbijati istinu neće pomoći.

Kompletiranje haških presuda zaokružuje jednu strašnu istinu o pokušaju uništenja Bosne i Hercegovine i istrebljenja njenog autohtonog naroda – Bošnjaka. Presuda se tiče i odnosa u regionu, koji više nikada neće biti isti. Jednostavno, dosadašnji odnosi Srbije (i Hrvatske) prema BiH moraju biti temeljito preispitani.

Presude glavnim akterima rata će ući i u međunarodno pravo i u historiju. Dakle,ne postoje razlozi za negiranje historijskih činjenica. Historijski revizionizam je kažnjiv u svim civliziranim, naročito zapadnopevropskim državama. Nakon svih presuda, zaključno sa ovom presudom Ratku Mladiću, više neće neće biti moguće negiranje genocida, a da ne bude sudski sankcionirano.

Morali bi o tome već sada razmisliti neki političari poput Milorada Dodika koji je prvo priznavao a onda negirao zločin genocida nad Bošnjacima. Neće to uskoro prolaziti nekažnjeno. Morali bi o tome misliti svi oni koji se usude otvoreno negirati genocid. Je li vrijeme da se zločinci odbace i krene u novo doba? To prvi put u historiji ne zavisi od žrtava.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 89


NAPOMENA:


Datum objave članka: 22/11/2017


Vrijeme objave članka: 16:27


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!