fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

SVOJIM (NE)RADOM U SKUPšTINSKOJ FOTELJI PRETVORILA JE SDP BIHAćA U POTPUNU ANTITEZU SOCIJALDEMOKRATIJE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Sit gladnog ne razumije – rečenica je koja najbolje oslikava jaz između Bišćana i tzv. političara kada su u pitanju njihova lična primanja i privilegije koje uživaju dok su na funkcijama.

Često se upozorava na ogromnu disproporciju primanja tzv. političara i običnih građana Bihaća, koja su nekada i do pet puta veća od prosječne plate u BiH. Stoga nije ni čudo što su mnogi funkcioneri, posebno tzv. političari koji se dugi niz godina nalaze na raznim položajima, potpuno izgubili vezu sa običnim građanima i ne znaju kako je to preživjeti mjesec sa, na primjer, 500 KM.

Obični Bišćani i Bišćanke zaposleni u realnom sektoru, nezaposleni i penzioneri i tzv. političari koje su izabrali u Kantonalnu skupštinu USK žive u dva paralelna svijeta koja nemaju međusobnih dodirnih tačaka. S vremena na vrijeme dođe do susretanja i to obično onda dok traje predizborna kampanja. Izabrani tzv. političari nisu dio političke elite već su dio kvazi elite koje su zatvorene u svoj svijet, te nemaju osjećaj za probleme i život običnih Bišćana iz prostog razloga jer oni te probleme nemaju.

Lijevo orijentirani birači Bihaća na općim izborima 2018.godine sa 827 glasova, izabrali su Fatku Kulenović (SDP Bihać) za zastupnicu u Skupštini USK očekujući od nje da zastupa njihove interese i brani političku filozofiju socijaldemokratije na višem nivou vlasti koja je nastala nastala krajem 19. vijeka kao struja u marksističkom pokretu. Moderna socijaldemokratija se razlikuje od klasične socijaldemokratije ili demokratskog socijalizma koji zagovara kao krajnji cilj demokratsko nadilaženje privrednog kapitalizma i uspostavljanje društveno-ekonomskog sistema zasnovanog na izravnoj demokratiji u politici i privredi, te na demokratski planiranoj proizvodnji.

U svakodnevnom kontaktu i razgovorima sa lijevo orijentiranim Bišćanima, kod njih je izraženo razočaranje i osjećaju se prevarenim od strane zastupnice koju su birali u Skupštinu USK. Za birače Fatke Kulenović teška je i bolna istina, zapravo i ono najvažnije, da nije uspjela SDP Bihaća učiniti strankom u Skupštini USK u koju bihaćki SDP-ovci mogu vjerovati. Ne samo da u tome Fatka Kulenović nije uspjela, nego je SDP Bihaća gotovo u potpunosti uništila kao ideju, kao koncept, kao politički brand. Dosadašnjim radom u skupštinskoj fotelji pretvorila je SDP Bihaća u potpunu antitezu socijaldemokratije. Fatka Kulenović iz udobne i jako dobro plaćane skupštinske fotelje, a u ime SDP Bihaća i građana Bihaća koji su je birali, nije inicirala ni jednu ideju ili tražila odgovor na mnogobrojna pitanje o budućnosti Bihaća i njegovih građana, a za razliku njenih koalicijskih partnera iz A-SDA koji kapom i šakom dijele financijska sredstva gradu Cazin. Kao zastupnica SDP Bihaća u Skupštini USK njene političke aktivnosti oblikovane su u iscrpljujućoj borbi za fotelje opskurnih likova, ulizica i poltrona iz SDP-e Bihaća.

Kao profesor na Univerzitetu u Bihaću sa redovnim mjesečnim primanjima oko 3000 KM, zastupnica SDP-e Bihaća objeručke je prihvatila da bude član Komisije za reformu obrazovanja u USK kojom je predviđeno je otpuštanje 229 učitelja i nastavnika. Također, a iz skupštinskih kuloara, saznajemo da je “socijaldemokratkinja” Fatka Kuelnović jedan od žešćih protivnika inicijative za smanjenje privilegija i iznosa plata i naknada zastupnika u Skupštini USK. Tko bi sjekao granu na kojoj sjedi, tako ni SDP-ovka Fatka Kulenović ne želi se odreći, pored redovnih oko 3000 KM na Univerzitetu u Bihaću dodatnih i redovnih svakog 5. u mjeseca oko 2300 KM na ime paušala po raznim osnovama u Skupštini USK.

Bišćanke i Bišćani koji pripadaju lijevom političkom spektru, sa punim pravom se pitaju da li je ovo socijaldemokratija i što je sa principima sloboda, jednakost i socijalna pravda, te solidarnost.

„Život je jedan, živi ga Fikreta“, pjeva Zabranjeno Pušenje. Život je jedan, postala je krilatica svih tih silnih licemjera iz bihaćke socijaldemokratije, svih koji su se „ogrebali“ u ovoj zemlji za posao, materijalna dobra, bolji životni standard. A Fikreta je metafora za sve Bišćane koji su vjerovali da na svijetu postoji pravde, poštenja, časti i obraza. Jedino to je na kraju vrijedno kada svojoj djeci pogledaju u oči. Stubišta će vazda biti. Bolje ih je i prati, nego izgubiti časna čovjeka u sebi.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 20/11/2019


Vrijeme objave članka: 19:16


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!