fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

TEŠKA SITUACIJA – ŽIVOTI PACIJENATA U KANTONALNOJ BOLNICI BIHAć UGROžENI ZBOG 5,66 KM

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ljekari i pacijenti Kantonalne bolnice u Bihaću ponovo se susreću sa problemom u liječenju zbog nestašice osnovnog medicinskog potrošnog materijala a koji su im neophodni.

Pacijenti na liječenju u Kantonalnoj bolnici Bihać po tko zna koji put se nalaze se u izuzetno teškoj situaciji.

Za naš portal bisce.ba potvrđeno je da u Kantonalnoj bolnici više nemaju zaštitinih rukavica za ljekare i drugo medicinsko osoblje. Uloga rukavica je da pružaju sigurnost kako u radu sa dezinficirajućim sredstvima, laboratorijskim kemikalijama i drugim opasnim agensima, tako imaju i ulogu da otklone moguću infekciju. To se naročito odnosi na krvno prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C, HIV i sl. Pri uporabi rukavica, sigurnost medicinskog osoblja i pacijenata je od najveće važnosti. Iste moraju štititi nosioca od kontakta s opasnim sredstvima npr. citostaticima ili s infektivnim materijalom, ali istovremeno moraju štititi i pacijenta od mogućih infekcija. Cijena pakovanja 50 pari rukavica je 11.85 KM.

Isto tako nam je potrvđeno da u Kantonalnoj bolnici Bihać od danas ljekari nisu u mogućnosti pacijente uključiti na infuziju. Razlog je nestašica tzv. sistema za infuziju. Vjerovali ili ne cijena jednog pakovanja sistema za infuziju košta 1.45 KM. A infuzija je nezamjenjiva pomoć kod: dehidracije, mučnine, dijareje, trovanja hranom, pada imuniteta, virusne ili bakterijske infekcije, alergije, malokrvnosti, opekotina, temperatura, nakon hemoterapije, stresa i iscrpljenosti, migrene… Takođe, infuzija se koristi i kod nemogućnosti unošenja lijekova „na usta“.

Obavješteni smo da Kantonalna bolnica u Bihaću treba da ima zalihe ovog i drugog potrošnog medicinskog materijala za najmanje šest mjeseci jer nitko ne može predvidjeti kada će, na primjer izbiti epidemija neke bolesti. Nestašica jednostavno ne smije biti. Dok sa druge strane aktualni menadžment na čelu sa Hajrudinom dr. Havićem (SDP) godišnje u vjetar baca preko 150.000 KM za fiktivna dežurstva samo na Odjelu kirurgije, s druge strane životi i zdravlje pacijenata pa i ljekara ugroženi su zbog 5.66 KM (cijena jednog sistema za infuziju + cijena jednog para zaštitnih rukavica).

Životi pacijenata nisu samo ugroženi zbog nestašice potrošnog medicinkog materijala. Jedna od novootvorenih operacionih sala u Kantonalnoj bolnici u Bihaću od danas nije u funkciji jer je voda procurila u operacionu salu a zbog prvih kišnih padavina.

Sve je ovo rezultat politike aktualne Vlade USK koju vodi A-SDA sa svojim koalicijskim partnerima (SDP, SBB, POMAK, Nezavisni blok, Naša stranka), a koju prije svega karakteriziraju stranačko zapošljavanje i dosad neviđeno miješanje politike u rukovođenje Kantonalnom bolnicom u Bihaću koje je umjesto stručnosti u prvi plan stavilo stranačku pripadnost. Ne želimo da likujemo zbog ovakvog stanja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nego izražavamo duboku zabrinutost za zdravlje stanovništva i funkcioniranje zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 04/11/2019


Vrijeme objave članka: 12:51


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!