fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

TKO JE JAČI – INSTITUCIJE DRŽAVE BiH ILI MUJO KORIČIĆ ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Aktuelni spor države BiH i komesara policije USK Muje Koričića oko njegovog penzionisanja pokrenuo je pitanje tko je jači – institucije države Bosne i Hercegovine ili Mujo Koričić ?

Naime, Mujo Koričić imenovan je za komesara policije USK 22.10.2018.godine Odlukom premijera Vlade USK Mustafe Ružnića na mandat od 4 (četiri) godine. Kantonalno tužilaštvo USK izdalo ja Nalog Federalnom ministrarstvu finansija da dostave izvještaj o utvrđenim činjenicama i prikupljenim dokazima o postupku kontrole uplate zakonski doprinosa za radni staž sa uvećanim trajanjem za komesara policije USK Muje Koričića. Federalno ministarstvo u svojem izvještaju od 22.02.2021.godine navodi da komesar Mujo Koričić ostvaruje uslove za prekid radnog odnosa sa danom 01.05.2021.godine.

Ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić zaprimio je Naredbu za postupanje tužilaštva USK od 15.aprila 2021.godine da u roku od tri dana dostave traženu dokumentaciju iz Naredbe koju ministar Kljajić 16.aprila 2021.godine prosljeđuje Sektoru za materijalno – finansijske poslove i podršku MUP-a USK. Kako bisce.ba nezvanično saznaje Kantonalno tužilaštvo USK svojom naredbom tražilo je dokumentaciju da li je uplaćen benificirani radni staž za period 1996.-2001. godina za policijskog službenika Muju Koričića.

Četiri dana prije  kada po sili Zakona Mujo Koričić mora biti penzionisan, tačnije 26.aprila 2021.godine, Sindikat policijskih službenika MUP-a USK održao je sjednicu Upravnog odbora i donosi Odluku da se u cilju zaštite policijskih službenika MUP-a USK kojom zahtjeva od Ministarstva unutašnjih poslova USK i Uprave policije da se pokrene postupak izuzeća Kantonalnog tužilaštva USK u slučajevima vođenja i istrage protiv policijskih službenika USK, jer kako u Sindakati policijskih službenika MUP-a tvrde da Kantonalno tužilaštvo USK svojim istražnim radnjama protiv policijskih službenika narušava normalno funkcionisanje i radnu atmosferu među policijskim službenicima USK. Dan poslije, 27.aprila 2021.godine u Bihaću je održan sastanak premijera Vlade USK Mustafe Ružnića, ministra MUP-a USK Nermina Kljajića, komesara policije USK Muje Koričića sa predstavnicima Sindikata policijskih službenika MUP-a USK.

U očigledno sinhroniziranoj akciji protiv Kantonalnog tužilaštva USK, sutradan 28.aprila 2021.godine lokalni portal iz Sanskom Mosta objavljuje prijavu Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH i Uredu disciplinskog tužioca nadležnog tužioca koju je podnio Admir Hadžipašić protiv zamjenika kantonalnog tužioca Adnana Tulića. Portal bisce.ba ne želi prenositi niti komentirati sadržaj objavljene prijave protiv tužioca Adnan Tulića jer je to u suprotnosti sa Zakonom o radu Visokog sudskog tužilačkog vijeću BiH i principom povjerljivosti iz člana 70. stav ( 1) Zakona o VSTV-u BiH koji glasi: “Svi postupci i radnje koje se odnose na navode o povredi dužnosti ili nesposobnosti za vršenje dužnosti, a koje su poduzete prije nego što Ured disciplinskog tuzioca podnese zvaničnu tužbu, povjerljive su prirode, osim ako se sudija ili tužilac na kojeg se navodi odnose u pismenoj formi ne odrekne prava na povjerljivost”, te u skladu sa članom 71. stav (1) Zakona: “Pritužba ili dopis koji zaprimi Ured disciplinskog tužioca u kojem se navode povrede dužnosti od strane sudija ili tužilaca, kao i informacije prikupljene tokom istrage predstavljaju tajnu, izuzev za Vijeće, po njegovom zahtjevu”

Nakon objave prijave Admira Hadžipašića protiv zamjenika kantonalnog tužioca USK Adnan Tulića, bisce.ba portal obratio se dana 28.aprila 2021.godine glasnogovorniku Kantonalnog tužilaštva da nam dostave zvanični stav Kantonalnog tužilaštva USK vezano za objavljenu prijavu protiv zamjenika Kantonalnog tužioca USK. Tek nakon sedam dana, tačnije 7.maja 2021.godine bisce.ba portal dobio je odgovor iz Kantonalnog tužilaštva USK koji glasi:

U vezi sa Vašim traženjem  zvaničnog stava Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog kantona, a povodom članka koji je objavljen na web portalu normala.ba (Vi ga imenujete kao pismo podnosioca žalbe Admira Hadžipašića protiv zamjenika kantonalnog tužioca Adnana Tulića) obavještavamo Vas da Tužilaštvo ne može zauzimati stav niti komentarisati navode sadržane u pomenutom članku. Naime, iz sadržaja istog se vidi da se eventualno može radi o disciplinskoj prijavi podnesenoj protiv tužioca ovog Tužilaštva Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, uslijed čega Tužilaštvo može da se u vezi navoda iznesenih u prijavi očituje samo Uredu disciplinskog tužioca, nakon što dobije i službena saznanja od Ureda disciplinskog tužioca da je takva prijave podnesena. S tim u vezi upućujemo Vas da se za sve daljnje informacije vezane za podnošenje žalbe-disciplinske prijave protiv tužioca ovog Tužilaštva obratite Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koji će Vam moći dati informacije da li je podnesena disciplinska prijava kao i o eventualnoj odluci koju Ured povodom iste donese.

Istog dana, 7.maja 2021.godine, bisce.ba od povjerljivog izvora saznaje da su popodnevnim satima 5.maja 2021.godine glavna tužiteljica USK Fadila Amidžić i zamjenik kantonalne tužiteljice Adnan Tulić hitno pozvani na sastanak sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom i Ericom Larsonom iz ambasade SAD-a u BiH i savjetnikom za borbu protiv korupcije pri Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Kako bisce.ba nezvanično saznaje tema hitnog sastanka bila je trenutno stanje u Ministarstvu unutarnjih poslova USK. Sastanak je završen istog dana u kasnim večernjim satima.

Policijski službenik Mujo Koričić i dalje obavlja dužnost komesara policije USK i generalnog inspektora unatoč tome da je 1.maja 2021.godine stekao zakonske uslove za odlazak u penziju. Na koncu postavlja se pitanje tko je jači – institucije države Bosne i Hercegovine ili Mujo Koričić ? Očigledno je da su institucije države Bosne i Hercegovine pokleknule i pokazale svu svoju nemoć i nedostatnost snage u provođenju Zakona države BiH u slučaju policijskog službenika Muje Koričića.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 08/05/2021


Vrijeme objave članka: 15:37


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!