fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Društvo

TRUMP U BIJELOJ KUĆI – OVO SU DESET SCENARIJA KOJIH SE SADA TREBAMO BOJATI ZBOG TRUMPA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

POBJEDA Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u iznenadila je mnoge, s obzirom na sve njegove ispade u kampanji proteklih godinu i pol dana. Iako su ankete pokazivale prednost njegove oponentice demokratkinje Hillary Clinton, brojne su situacije i primjeri pokazali da predizbornim istraživanjima ne treba slijepo vjerovati.

Analitičari Saxo banke objavili su 10 mogućih scenarija koji bi sada mogli uslijediti!

1. Oštar pad vrijednosti meksičke valute

Trumpovo obećanje da će izgraditi zid prema Meksiku kako bi zadržao ilegalne imigrante od prelaska granice, možda će koristiti tvrtkama u građevinskoj industriji kao što su meksički Cemex SAB ili one poput Granite Constructiona, Tetra Techa ili Caterpillara, ali istovremeno će se dogoditi oštar pad vrijednosti meksičke valute. Možemo samo nagađati koliko će potonuti, ali za pretpostaviti je da će potrajati i nekoliko mjeseci dok se ne stabilizira, slično kao što se događa s valutnim parom GBPUSD nakon Brexita. Za očekivati je sličnu devalvaciju, iako se pezo možda brže oporavi nego što je to slučaj s funtom. 

2. Skretanje politike SAD-a u desno

Potpuno je jasno da bi Trumpova pobjeda značila skretanje politike SAD-a u desno s ozbiljnim posljedicama na međunarodnoj sceni. Već sada gotovo da nema veće svjetske nacije koju Trump nije okrznuo u svojim ispadima, a protekcionizam bi u praksi značio nametanje carinskih barijera, slično kao što bi fizičkim zidom odvojio SAD od Meksika. Istovremeno, učinkovitost institucije kao što su Ujedinjeni narodi bila bi dodatno pogođena.

3. Odlazak šefice Feda

Predsjednički izbori u SAD-u nisu nimalo povoljni za Janet Yellen, šeficu američke središnje banke Fed, s obzirom da je Trump eksplicitan u svom uvjerenju da je Fed politički alat ‘establišmenta’. Inače, Fed se našao na meti svih političkih opcija, a pogotovo onih desno orijentiranih, s tvrdnjama da nije ispravno pristupio posljedicama globalne financijske krize, što u konačnici nije riješilo stvarne ekonomske probleme. No, Trump je taj koji će sigurno iskoristiti prvi mogući trenutak da Yellen makne iz Feda.

4. Globalna borba protiv statusa quo

Predstojeći talijanski referendum o ustavnim promjenama ne može se usporediti s Brexitom, s obzirom da se odnosi na ustavne promjene, ali eventualni referendumski poraz talijanskog premijera Renzija sasvim sigurno bi doveo do dodatnog jačanja ekstremizma i anti-europskih struja. Bez obzira što nisu direktno povezani, Trumpova pobjeda pogodovala bi cjelokupnom globalnom trendu borbe protiv statusa-quo, pa tako i talijanskim nacionalistima. 

5. Polarizacija medija

Država koja je nekada bila jedan od uzora slobode medije sada je postala parodija. Sloboda i dalje postoji na papiru, ali šefovi u medijima, pod utjecajem bogatih vlasnika koji preferiraju jednu od opcija, formiraju sadržaj koji je u svakom detalju usuglašen sa stranačkim porukama. Polarizacija je toliko izražena da glasači zapravo prate samo informacije koje su ionako u skladu s njihovim temeljnim uvjerenjima ili predrasudama. Bilo koji rezultat izbora, na žalost, neće donijeti promjenu već dodatno zaoštravanje postojećih krajnosti.

6. Kraj priča o namještanju izbora

Korupcija u medijima kako bi pogodovali Clinton i njezinoj pobjedi samo je još jedna u nizu Trumpovih upornih poruka kojom nastoji manipulirati stavovima birača. Mit o namještanju izbora zadnji put je iskoristila britanska desničarska stranka UKIP uoči glasovanja o Brexitu. Ne čudi stoga da je i Trump odlučio zaigrati na tu kartu i sigurno neće napustiti tu retoriku ako izgubi. U slučaju pobjede, zaboravit će na priče o namještanju izbora jednako kao što je to napravio i njegov prijatelj Nigel Farage, nakon što je uistinu izglasan Brexit.

7. Kraj dvostranaštva u SAD-u

Sve je veći broj birača koji zapravo ne favoriziraju ni Clinton ni Trumpa, što ukazuje na temeljno nezadovoljstvo ponuđenim opcijama i alternativama. Ironično je kako bi Trumpova pobjeda zapravo kratkoročno riješila taj problem, no tko god iz izbora izađe kao pobjednik, treba biti svjestan da je postojeće stanje u završnoj fazi i da bi to mogao biti svojevrsni okidač nove politike SAD-a koja će s vremenom pružiti treću političku opciju.

8. Bolji odnos s Rusijom

Puno je špekulacija o povezanosti Trumpa i Moskve, no ako se samo pogledaju Trumpove pohvalne izjave za Putina i o mogućoj suradnji u rješavanju sukoba u Siriji, sasvim je izvjesno poboljšanje odnosa dviju država, barem u prvi tren. U slučaju ukidanja sankcija, konsolidirat će se i odnos dolara i rublje. Zbog poznate Trumpove neuvijene retorike i nepredvidljivosti, ipak je moguće da taj valutni par zajedno sa službenom politikom Moskve i Washingtona, tijekom njegovog mandata dosegne najgori status još od 1985. godine.

9. Cijene nafte će skočiti u nebo

Trumpova retorika usmjerena protiv muslimana najveća je prepreka miru na Bliskom istoku, a njegova bi pobjeda vrlo lako mogla privući pažnju Isisa i Al-Qaide koji bi SAD mogli ponovno uzeti za glavnog neprijatelja. Uzimajući u obzir osjetljivost cijene nafte na geopolitička zbivanja, Trumpove odluke mogle bi cijenu nafte pogurati daleko iznad 50 dolara po barelu, jednako kao što je Isis svjestan da napadima na izvore nafte mogu dovesti do smanjenja isporuke, a to ima puno veći utjecaj na cijenu nego bilo kakav dogovor OPEC-a i Rusije.

10. Upitan odnos s Velikom Britanijom i Njemačkom

S obzirom na dosadašnje Trumpove ispade vezane za britansku premijerku Theresu May i njemačku kancelarku Angelu Merkel, potpuno je jasna međusobna netrpeljivost i budući odnosi bit će vrlo upitni, u slučaju Trumpove pobjede.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 6


NAPOMENA:


Datum objave članka: 09/11/2016


Vrijeme objave članka: 00:00


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!