fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Društvo

UMJESTO U ZAGREB, GRABAR-KITAROVIć JE TREBALA OTIćI U AHMIćE I POKLONITI SE žRTVAMA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Umjesto što je nakon presude pohitala u Zagreb, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović trebala je otići u Ahmiće da se pokloni žrtvama zločina, izjavio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Kazao je to komentirajući za riječki Novi list govor predsjednice Hrvatske nakon presude čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne, u kojemu je kazala kako “danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”.

– Predsjednica je nakon presude sa službenog puta požurila kući. Bolje bi bilo da je požurila u BiH, recimo u Ahmiće, da se, zajedno s predsjedništvom BiH, posebno predsjednikom Izetbegovićem, pokloni žrtvama zločina kojih se ipak, za razliku od mnogih drugih, sjetila, makar marginalno, pokraj svog obraćanja javnosti – kazao  je Josipović.

Predsjednici, dodaje Josipović, “zaista nije trebalo da krivce za, kako kaže, nepravednu presudu traži u djelovanju bivših dužnosnika”.

HDZ je, podsjeća, “to odmah aplicirao na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i Vesnu Pusić, a našao bi se, sigurno će se i naći, još poneko”, kaže Josipović, dodajući kako “sumnja da su zaboravili moj odlazak u Sarajevo i govor u Parlamentarnoj skupštini”.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, smatra Josipović, ispravno je detektirao dvije strane HDZ-ove ratne politike u BiH: humanu i pozitivnu, ali i tamnu, koju je prepoznao Haški sud.

– Ta je tamna strana kriva za stradanja i zločine, i kriva je za ovu presudu – podsjeća bivši predsjednik.

– Kažu, Mesić je svjedočio. Pa zar je trebao lagati, skrivati dokaze i štititi zločin!? – brani Josipović od predsjednice i HDZ-a politiku svog prethodnika.

– Zar je trebao prekršiti hrvatski zakon koji traži da se sarađuje s Haagom!? Uostalom, taj je Zakon donesen za HDZ-ove vlasti. A HDZ-ova je vlast izručila sve Hrvate koji su bili u Haagu. Ispravno, jer je to bila obaveza Vlade, i po međunarodnom pravu, i po hrvatskom zakonu.

Josipović je u govoru hrvatske predsjednice zapazio nagovještaj i onoga “što je odavno trebala učiniti: suočenje i s vlastitim zločinima te odlučan korak ka pomirenju.

– Da bi u tome bila uspješna, i predsjednica treba prepoznati da je osim onog lijepog lica hrvatske politike prema BiH, postojalo ono drugo, ružno, objektivno štetno za hrvatske interese i mir – istakao je Josipović.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 01/12/2017


Vrijeme objave članka: 09:13


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!