fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

UNSKO-SANSKI KANTON U OGLEDALU!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ako zaista pogledamo i osmotrimo Unsko-sanski kanton u ogledalu realnosti, šta tu imamo da vidimo? Pa vidimo sasvim jasno vladu premijera Huseina Rošića, iza koje su u minulih 14 mjeseci stajale tri različite skupštinske većine. Hoće li tako ostati i dalje ili je na pomolu nešto novo još je dilema.

U tom kantonalnom ogledalu vidimo da je karakteristika rada u Kantonu u minulih 14 mjeseci nestabilna skupštinska većina, neraščišćeni odnosi unutar parlamentarnih stranaka i veliki apetiti različitih političkih ličnosti. Da je rezultat navedenoga bila smjena Vlade u prošloj godini koju je predvodio ex premijer Saračević, nakon koje nije došlo do stabilnosti, nego se stvorila slika i dodatne podjele u vlasti u Kantonu, što je bilo najvidljivije u djelovanju SDA. Od kada je postao premijer Kantona, Husein Rošić je u dva navrata mijenjao svoj kabinet, prvi put krajem januara ove godine kada je izvršena rekonstrukcije Vlade USK koju je predvodio od jula prošle godine,  da bi krajem aprila ove godine, ponovo bio prinuđen da vrši promjene Vlade Kantona.

U tom kantonalnom ogledalu danas vidimo da su politički odnosi u Kantonu  bili turbulentni i kao takvi nisu bili garant stabilnosti u radu izvršne vlasti na području Kantona. Stanje je takvo da su podjele bile duboke i vidljive i u javnosti i u radu parlamentarnih stranaka u Skupštini Kantona. Potreban je samo jedan službeni izvor kako bi se donijela doista objektivna ocjena o 14 mjeseci mandata ove vlade. To su polugodišnji monitoring izvještaj Centara civilnih inicijativa, u kojima stoji da su rezultati rada vlade Huseina Rošića u 2016. godini, bili najslabiji u posljednjih 6 godina, a da u prvih 6 mjeseci 2017. godine vlada nije imala ozbiljnu i stabilnu podršku, te je doživjela dvije rekonstrukcije. Osim ovoga vladu Huseina Rošića je karakterisala promjena ministara kao na traci, a Indikativno je da se kadrovskim pitanjima, gotovo bez izuzetaka, vlada bavila na svakoj sjednici.

U tom kantonalnom ogledalu danas vidimo da je politička scena Kantona ponovno uznemirena odlukom o napuštanju koalicije dva poslanika SBB-a, pod izgovorom da je razlog napuštanja koalicije konstantno bavljenje kadrovskim križaljkama i odsutnost bavljenja pitanjima koja su bitna za gradjane Kantona. U tom kantonalnom ogledalu vidimo čitav sistem i političku i svakojaku drugu nomenklaturu, koja je bila izabrana i funkcionisala zahvalčjujući Laburistima, stranci ratnog zločinca Fikreta Abdića. U tom kantonalnom ogledalu vidimo i većinu medija koja se pretvorila u biltene vlasti, vidimo cenzuru kakva nije zapamćena ni u toku poslednjeg rata.

Pravi dijalog koji će Unsko-sanski kanton sa navedenim voditi bit će opći izbori slijedeće godine, kada se budu nalazili na listama, a gradjani Kantona presudjivali olovkama. I ne samo oni. Društvo će im praviti kompletna fukarska nomenklatura koja ju je pomagala prilagođavajući se navedenoj vlasti, jer su želeli da žive udobno, da imaju sinecure. Društvo će im praviti i oni koji su se odavno navadili biti uz svaku vlast, ako im ona omogućuje da dobro žive.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 21/10/2017


Vrijeme objave članka: 10:49


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!